"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Meer nieuwe vacatures dan voor corona-uitbraak

Het aantal vacatures ligt met -29% nog steeds onder de vacaturetrend van vorig jaar, als gevolg van de corona-maatregelen. Toch is er sprake van herstel, omdat de trend voorgaande maanden op -35% en -38% lag.

Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van Indeed. Nieuwe vacatures liggen zelfs 7% boven de trend van vorig jaar, terwijl normaal gesproken vacatures in de zomerperiode iets afnemen.

Horeca en hospitality
Begin juni toonden de eerste beroepsgroepen stabilisatie van de dalende vacaturetrend. Inmiddels laten vrijwel alle andere sectoren herstel zien ten opzichte van vorige maand. Voor de horeca lag de vacaturetrend begin juni nog 70% onder de vacaturetrend van dezelfde periode vorig jaar, inmiddels is dat 57%. Ook hospitality krabbelt verder op, van -65% in juni naar -59% in juli.

Indeed 2020 08: Vacaturetrend sectoren

Horeca in top-10
De afgelopen maand was er de meeste vraag naar timmermannen, verkopers en verpleegkundigen. Als het gaat om functies die het snelst zijn gestegen, voert parttime verkoopmedewerker de lijst aan, gevolgd door inpakmedewerker en kamermeisje. Opvallend is dat verschillende horecafuncties hun intrede doen in die top-10, zoals kok, medewerker bediening en medewerker keuken.

Indeed 2020 08: Beroepen met veel vraag

Filiaalleiders, vulploegen en techniek
Ondanks dat er nog steeds minder vacatures zijn dan vorig jaar, zijn er ook vacatures die veel tijd kosten om in te vullen. Dit geldt onder andere voor filiaalleiders. Ook supermarkten zijn naarstig op zoek naar vulploegleiders en vulploegmedewerkers. Daarnaast staan veel banen in de IT en techniek vaak voor langere tijd open, waarin de afgenomen vraag nog niet compenseert voor de beperkte beschikbaarheid van werknemers met de juiste ervaring en kwalificaties.

Indeed 2020 08: Moeilijk in te vullen banen

Vrijwel alle landen laten positieve vacaturetrends zien.

Bron: Indeed, 5 augustus 2020

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.