"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Zie deze tijd als een kans

Zie deze tijd als een kans

Edwin Schaafsma
Edwin Schaafsma

Column door Edwin Schaafsma

Laat je inspireren
Een crisis, zoals deze pandemie, zorgt voor snelle veranderingen. Als ondernemer word je gedwongen kansen te onderzoeken waar je nog niet eerder aan hebt gedacht. Het kan zijn dat het nodig is om je businessmodel om te schalen.

Zie deze tijd daarom als een kans. Het kan op langere termijn in het voordeel van het bedrijf werken. Mijn advies is om deze periode te gebruiken als een investering in jezelf. Lees boeken die bruikbaar zijn voor jouw bedrijf, sluit je aan bij een business club, zoek goede partners waarmee je kunt sparren en waarmee je samen een dream team kan vormen. Zorg dat je getriggerd blijft.

Ik raad je ook aan om een voorbeeld te zoeken, een ondernemer die jou inspireert. Door zijn of haar gedrag te kopiëren of bijvoorbeeld veel motivational speeches te luisteren, kom je op nieuwe ideeën.

Ondernemen bestaat voor 80% uit een goede mindset
Het ondernemen begint al bij een goede mindset. Je moet jezelf altijd de vraag stellen waar jouw passie ligt. Als het jouw passie is, voelt het namelijk niet als werk. Vraag jezelf af wat je wilt bereiken en wanneer je dit doel wilt hebben behaald.

Om doelen vast te houden, is tijd nodig om de rust daarvoor te vinden en na te denken over het benodigde business model.

Zorg dat je fit blijft
Ondernemen is werkelijk een vorm van topsport. Zodra je begint met ondernemen, is alles nog nieuw en moet je alles op alles zetten om de kleinere doelen te bereiken. Om goed te presteren moet je fit zijn. Blijf in beweging, zorg ervoor dat je elke dag fit de dag start. Dit zorgt voor actie binnen je bedrijf en de juiste scherpte.

Daarnaast is het aan te raden op zoek te gaan naar een zakelijke coach en privé coach. Een coach kan helpen in balans te blijven. Het is gezond om persoonlijke en zakelijke uitdagingen te blijven stellen voor jezelf.

Een fout die ondernemers vaak maken, is dat ze in hun bedrijf werken in plaats van aan hun bedrijf. Als je hard werkt, werk je in je bedrijf en word je blind voor inspiratie en nieuwe ideeën. Je werkt pas aan je bedrijf, als je daarvoor ook de tijd voor vrijmaakt. Blok daarom tijd voor jezelf in jouw agenda. Zorg ervoor dat je twee keer in de week iets leuks voor jezelf doet. Zoek een hobby, zodat je soms juist niet bezig bent met het bedrijf. Daar komen de beste ideeën van!

Edwin Schaafsma

Partner bij Dutch Assets Group (DAG) en ondernemerscoach. Hij begeleidt ondernemers, waaronder leveranciers van flexibel personeel, in het maken van de juiste keuzes.

Lees ook
Blijf denken in kansen als je ‘nee’ krijgt van je bank

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.