"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Cao-akkoord voor ruim 300.000 metaalwerknemers

Vakbonden en werkgevers in metaal en techniek hebben een cao-akkoord bereikt. Een van de grootste branches van Nederland (27.500 bedrijven met 310.000 werknemers) ontsnapt zo aan een nieuwe periode van onrust en acties.

“Eindelijk bleken de werkgevers dan toch bereid om stappen te zetten”, zegt onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen. “Het resultaat is een goed akkoord, waarin de ontwikkeling van werknemers een belangrijke rol speelt.”

Ledenraadpleging
De onderhandelingen liepen op 5 juni vast. Na een succesvolle actie op 28 juni worden aangekondigde acties nu opgeschort, in afwachting van de ledenraadplegingen over het akkoord.

Loonsverhoging
De kleinmetaal (installatie, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud- en zilvernijverheid) krijgt in 28 maanden bijna 8% loonsverhoging. Dat is een gemiddelde stijging van 3,4% per jaar. Ook krijgen 5000 flexwerkers een vast contract.

Ontwikkeling
Tijdens de onderhandelingen hamerden de boncen op het belang van scholing. “Daar maken we opnieuw geld voor vrij”, zegt Hietkamp. “Er komen opnieuw zo’n duizend vouchers beschikbaar van maximaal 1.500 euro.” Daarvan moet 10% door flexkrachten worden gebruikt. Verder is afgesproken dat er een aparte loonschaal voor BBL-leerlingen komt. “Zo laten we zien dat leren en ontwikkelen loont”, zegt Hietkamp. De scholingsdag voor mbo-leerlingen (niveau 3 en 4) wordt doorbetaald.

Generatiepact
Werknemers van 60 jaar en ouder kunnen vanaf 1 januari 2020 vrijwillig gebruik maken van een generatiepact. Daarbij kunnen ouderen eerder korter werken, zodat jongeren een vaste baan krijgen. Het gaat om de zogenaamde 80-90-100-regeling, waarbij werknemers minder gaan werken (80%), met behoud van 90% van het salaris en 100% pensioenopbouw.

Meer informatie over looptijd, loonmutaties en arbeidsvoorwaarden staat in het cao-akkoord. De bonden leggen dit de komende weken voor aan de leden.

Bron: CNV en FNV, 5 september 2019

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.