"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Top 10 moeilijk in te vullen vacatures

Werkgevers worstelen met moeilijk in te vullen vacatures. In grote steden zijn voornamelijk leraren en wijkverpleegkundigen lastig te vinden.

Dat blijkt uit een analyse van vacaturesite Indeed.

Supermarktmanager het lastigst te vinden
Supermarktmanager is in Nederland de moeilijkst in te vullen vacature. Ruim 66 procent van deze vacatures stond het afgelopen jaar langer dan twee maanden open. Ook vulploegleiders en BI-consultants zijn moeilijk te vinden. De vier grote steden kampen met hun eigen talent mismatch. In Amsterdam zijn handelaren moeilijk te vinden, Den Haag kampt met moeilijk in te vullen zorgvacatures.
top 10 moeilijk in te vullen vacatures

Talent mismatch
Als gevolg van de economische groei neemt de schaarste op de arbeidsmarkt toe. Dit jaar zullen er volgens het UWV 1,2 miljoen vacatures ontstaan. De meeste in de detailhandel en zorg en welzijn. Dat wordt bevestigd door de cijfers van Indeed. In de landelijke top-10 staat van moeilijk in te vullen functies staat supermarktmanager bovenaan. Ruim 66 procent van de vacatures voor deze functie staat langer dan twee maanden open. Ook vacatures voor vulploegleiders zijn lang onvervuld. “Er is minder interesse onder werkzoekenden om in de detailhandel aan de slag te gaan”, zegt Sander Poos, Managing Director Indeed Benelux. “Als we niet op korte en middellange termijn meer mensen voor dit werk weten te interesseren, wordt de talent mismatch alleen maar groter.”

Brandwachten opvallend schaars
In de landelijke top-10 staat een opvallende moeilijk in te vullen functie: brandwacht. Ruim 63 procent van deze vacatures staan langer dan twee maanden open. Een brandwacht is een veiligheidstoezichthouder, die op plekken waar bijvoorbeeld wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, moet waarborgen dat de veiligheidsvoorschriften worden opgevolgd. “Voor deze functie zijn heel specifieke diploma’s en certificaten vereist. Daarnaast moet een brandwacht ook kunnen ingrijpen als het nodig is, bijvoorbeeld als er brand uitbreekt. Dat betekent dus dat kandidaten fit moeten zijn en niet angstig aangelegd”, zegt Poos. “Dat vraagt om specifieke functie-eisen die ervoor zorgen dat het aantal mogelijke kandidaten klein is. We zien dat heel specialistische functies daardoor relatief lang openstaan.”

Top 10 moeilijk in te vullen vacatures, landelijk en per stad, bron Indeed

Leerkrachten en zorgmedewerkers
Opvallend is het grote verschil tussen de vier grote steden en de mate waarin de lastig in te vullen vacatures hier afwijken van de rest van Nederland. Alleen Rotterdam staat een groot deel van de vacatures voor supermarktmarktmanagers net als landelijk langer dan zestig dagen open. In Den Haag zijn banen in de zorgsector moeilijk in te vullen. In Utrecht staan vacatures voor back end-developers uitzonderlijk lang open. Ook full stack developers zijn lastig te vinden. Poos: “Utrecht lijkt hier concurrentie te ondervinden van Amsterdam, waar de startup-scene veel developers aantrekt.”

Bron: Indeed, persbericht 13 maart 2019

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.