SLUIT MENU

Grensregio Nederland | Duitsland start arbeidsmarktplatform

Economische groei, het tegengaan van het tekort aan vakkrachten en veelzijdige baankansen: dat zijn enkele van de vele voordelen die een Nederlands-Duitse arbeidsmarkt te bieden heeft.

Euregio Rijn-Waal - arbeidsmarktplatform

In Burgers’ Zoo in Arnhem is onlangs tijdens een meeting het startschot voor de ontwikkeling van een grensoverschrijdend arbeidsmarktplatform in de Euregio Rijn-Waal gegeven. Doel is om de belemmeringen voor enerzijds werkgevers, die personeel uit het buurland willen aannemen, en anderzijds werknemers, die er willen werken, weg te nemen. Ongeveer 100 werkgevers, vertegenwoordigers van instellingen, werknemers en andere geïnteresseerden luisterden naar experts, die vertelden over de kansen, voordelen én uitdagingen van werken in het buurland. Het platform is een initiatief van het INTERREG-VA-project GrensInfoPunt Euregio Rijn-Waal.

Werk in de grensstreek makkelijker maken
Ongeveer 30.000 inwoners van Noordrijn-Westfalen pendelen elke dag naar hun werk in Nederland. Een indrukwekkend aantal, dat echter nog veel hoger zou kunnen zijn als er niet zoveel belemmeringen waren die het werken over de grens soms ingewikkeld maken. Wanneer er een gemeenschappelijke en grenzeloze arbeidsmarkt in de Euregio Rijn-Waal zou zijn, zou de economie tot acht procent kunnen groeien.

Het aantal werkenden daalt de komende decennia, waardoor de vraag naar vakkrachten nog groter wordt – in Duitsland is dat probleem nog iets groter dan in Nederland.

De verhouding tussen vraag en aanbod uit balans. Voor de werknemer ontstaat hierdoor de mogelijkheid om in zijn buurland een baan te vinden die in zijn eigen land niet aangeboden wordt. Door verschillen in belastingregelingen kan het ook financieel aantrekkelijker zijn om een baan in het buurland te zoeken. Een gemeenschappelijke banenbeurs zou een  goede oplossing zijn.

Werken in het buurland
Het GrensInfoPunt Rijn-Waal kan veel vragen beantwoorden over werken in het buurland. Vragen als “Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik een baan in Nederland aanneem?”, “Op welke aspecten op het gebied van arbeidsrecht of belastingen moet ik letten?”, “Wat zijn fundamentele verschillen?” en “Hoe zit het met mijn zorgverzekering?”

Bron: GrensInfoPunt Rijn-Waal, 5 februari 2019

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.