SLUIT MENU

FNV: ‘Helpling moet schoonmakers verlonen volgens cao’

Vakbond FNV start een rechtszaak tegen schoonmaak-platform Helpling.

Wat zijn de grieven? Via Helpling werken mensen op zzp-basis tegen een laag uurtarief. Helpling bemiddelt zonder zelf werkgever te zijn.

FNV vindt dat de schoonmakers een dienstverband moeten krijgen en onder de regels van de schoonmaak-cao thuishoren. Zolang er gewerkt wordt op zzp-basis hoeft voor de schoonmakers geen sociale premies te worden afgedragen en ook geen premies voor pensioenfondsen. ‘Dit ondermijnt ons stelsel van sociale zekerheid,’ vindt de vakbond.

Helpling zegt: “Wij zijn een alternatief voor de zwarte schoonmaakmarkt; bij ons wordt niet contant (zwart) betaald; het tarief maken we giraal over. Het minimumtarief is €11,50, maar schoonmakers kunnen zelf hun tarief bepalen en in de grote steden worden vaak hogere tarieven betaald.” Helpling werkt volgens de Regeling dienstverlening aan huis.

De vakbond ziet de aanpak van Helpling als cao-ontduiking en een vorm van schijnzelfstandigheid.

Recent spande de vakbond samen met een fietskoerier een rechtszaak aan tegen Deliveroo; de koeriers zouden ten onrechte op zzp-basis moeten werken, terwijl Deliveroo het gezag had. De rechtbank gaf de vakbond hierin ongelijk.

Bron: FD, 18 oktober 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.