"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Reactie BrightPensioen op uitgelekt pensioenakkoord

Sjaak Zonneveld, commercieel directeur van BrightPensioen, is het niet eens met de zzp-plannen in het concept-pensioenakkoord tussen vakbonden en werkgevers.

De Telegraaf publiceerde vanochtend de inhoud van dat akkoord. Onderdeel van het concept is dat zzp’ers worden ondergebracht bij een verplicht pensioen:

“Het is nu ook al mogelijk om zzp’ers onder de verplichtstelling in de tweede pijler te brengen. Dat kan door een beroepspensioenregeling verplicht te stellen, of door zelfstandigen onder de verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds te laten vallen. In andere sectoren is wellicht auto enrollment met opt-out voor zzp’ers een goed alternatief. Mogelijk is hier ondersteunende regelgeving noodzakelijk.”

Individueel
Zonneveld: “Wij zijn tegen een verplichtstelling voor zzp’ers. Er is vrijwel geen zzp’er te vinden die verplichtstelling wil. Wat zzp’ers wel willen, en zelf ook al doen, is een individueel pensioenpotje opbouwen. Er zijn inmiddels al een paar partijen waar ze dat naar volle tevredenheid doen.”

Direct belonen
Zijn bedrijf biedt hiervoor de fiscale oudedagrekening. Daarop kan ieder kwartaal maximaal 10% van de nettowinst fiscaal vriendelijk automatisch worden gestort, via de aangifte omzetbelasting. De zzp’er wordt direct (fiscaal) beloond voor het sparen in plaats van achteraf, en hoeft zelf geen ingewikkelde berekeningen te maken.

Volgens Zonneveld wordt met dit concept-pensioenakkoord de klok teruggedraaid: “Iedereen verplicht naar de pensioenfondsen.”

Bron: BrightPensioen en Telegraaf, 20 mei 2018

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.