"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

VOC en Maintec Automotive bieden opleiding schadeherstellers

VOC (Vakopleiding Carrosseriebedrijf) en Maintec Automotive zijn een unieke samenwerking aangegaan om nieuwe instroom van schaars talent voor de carrosseriebranche te organiseren.

Maintec Automotive, gespecialiseerde dochter van technisch detacheerder Maintec, verzorgt de werving en de basisopleiding van nieuwe schadeherstellers. Na hun basisopleiding verzorgt VOC in een aantal modules de opleiding tot vakvolwassen schadehersteller.

VOC directeur Yolande van Doornspeek legt uit hoe deze samenwerking tot stand is gekomen: “Wij ervaren dat het steeds moeilijker wordt om de branche te voorzien van geschikt personeel. Maintec Automotive heeft de expertise om mensen van buiten de branche te werven en in hun Carflex Academy op te leiden tot basis vakkracht. Deze basis schadeherstellers helpen wij vervolgens vanuit een werkende situatie verder om het vak onder de knie te krijgen. Op deze manier kunnen wij de branche snel helpen aan goed inzetbare mensen.”

Yolande van Doornspeek en Patrick van der Ploeg, samenwerking opleiding schadeherstellers

Vanuit de praktijk verder leren
Johan Rensing van Maintec Automotive schetst de situatie op de technische arbeidsmarkt: “Er is op dit moment een enorme krapte aan technisch personeel. Bedrijven willen wel een rol spelen in de begeleiding van nieuw vakpersoneel, maar ze kunnen niet zoveel met mensen die nog geen enkele basis hebben. In de fietstechniek springen we daar al jaren op in met onze Bikeflex Academy. En nu doen we hetzelfde voor schadeherstellers: in een kort, intensief programma van vier weken zorgen we dat ze de basis van het vak onder de knie krijgen. Vervolgens plaatsen we hen in de praktijk om de vaardigheden eigen te maken. We beseffen dat het vak van schadehersteller niet in een paar weken te leren is en daarom zijn wij zo blij met deze samenwerking: vanuit de praktijk kunnen onze mensen in het eerste half jaar zes praktijkgerichte modules volgen bij VOC.”

UWV
Voor de werving van personeel werken VOC en Maintec nauw samen met het UWV. Uitkeringsgerechtigde kandidaten mogen de opleiding aan de Carflex Academy met behoud van uitkering volgen en vervolgens krijgen zij de gelegenheid om zichzelf in de vorm van een proefplaatsing te bewijzen in de praktijk. Na een succesvolle proefplaatsing krijgen zij een arbeidsovereenkomst aangeboden bij Maintec Automotive. Tijdens de looptijd van deze arbeidsovereenkomst wordt een op maat gemaakt opleidingstraject doorlopen bij VOC, dat ervoor zorgt dat de inzetbaarheid van de medewerker verder vergroot wordt.

Het opleidingstraject staat ook open voor particulieren. Deze moeten de opleiding aan de Carflex Academy zelf bekostigen, maar hebben via een baangarantie wel de zekerheid dat ze na de opleiding een inkomen verdienen.

30 schadeherstellers
Beide bedrijven streven ernaar om in het eerste jaar 30 nieuwe schadeherstellers op te leiden.
De eerste opleiding start op 9 april in Zeist. Daarna vinden dit jaar nog vijf cursussen plaats.

Bron: Maintec Automotive, 22 maart 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.