"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

GroenLinks, SP en PvdA willen meer rechten payrollkrachten

GroenLinks, SP en PvdA komen met een wetsvoorstel om payrollmedewerkers beter te beschermen en dezelfde arbeidsvoorwaarden te geven als hun collega’s in vaste dienst.

Dinsdag zijn de drie partijen met dit nieuws naar buiten gekomen.

De tekst van het wetsvoorstel is nog niet bekend, maar zou voortbouwen op de eerdere ‘motie Hamer’, die de gemoederen in de uitzend- en payrollbranche flink bezig hield. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wilde hiermee payrolling aan banden leggen, maar heeft dit plan op de lange baan geschoven, omdat de sociale partners het er niet over eens waren.

De kern van de kritiek op payrollconstructies is dat veel sectoren medewerkers op payrollbasis langdurig inzetten voor kernactiviteiten en hen dezelfde taken laten doen als vaste werknemers, terwijl payrollkrachten niet altijd dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als hun collega’s.

Reacties uit de uitzend- en payrollbranche
Julius Kousbroek, directeur van payrollorganisatie WePayPeople, zegt in een reactie:’Vooral het mkb is huiverig voor alle plichten die kleven aan het aannemen van vast personeel. Bovendien heeft onze branche een belangrijke functie in de doorstroom van flexwerkers naar een vaste baan.’ Ook Jurriën Koops, algemeen directeur van de ABU, waarschuwt dat een wetsvoorstel om payrollkrachten te beschermen ook veel goede vormen van uitzenden kan raken, zie FD, artikel door Johan van Leupen.

Payrollkrachten krijgen vanaf eerste werkdag al dezelfde beloning
De ABU heeft gereageerd in een persbericht, waarin wordt gewezen op de toegevoegde waarde van payroll voor zowel werknemers als werkgevers. Vanaf hun eerste werkdag hebben payrollkrachten al recht op dezelfde beloning die bij de opdrachtgever geldt, verklaart de ABU.

Bron: PvdA, Groenlinks, SP en FD, 12 september 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.