"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitzendkracht wordt 10% duurder door ingreep sectorverloning

Bureaus gespecialiseerd in uitzendwerk, payrolling en detachering gaan hogere premies voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid betalen. Inhuur van flexkrachten kan hierdoor duurder worden.

Zie ook: Sectorverloning afgeschaft, wat zijn de gevolgen?

Uitzend- payroll- en detacheringsbureaus konden zich tot eind mei specialiseren in een bepaalde sector om zo hoge premies voor werkloosheid te ontlopen. ‘Uitzendbureaus dragen in 2017 4,45% over het salaris van uitzendkrachten aan werkgeverspremies voor de eerste zes maanden WW,’ legt senior controller Wibaut Jeurissen van uitkeringsinstantie UWV uit. ‘Als ze minimaal 50% van het personeel uitlenen aan bijvoorbeeld baggerbedrijven, hoeft de uitzender slechts 0,58% af te dragen.’ Gespecialiseerde uitzendbureau’s dragen ook minder premie af voor de Ziektewet.

Concurrentienadeel
Om de sterke groei van het aantal gespecialiseerde bureaus een halt toe te roepen — het aantal uitzendkrachten dat onder een sectorspecifiek fonds valt steeg van 10% in 2010 naar 40% in 2016 — heeft Minister Asscher de mogelijkheid voor lagere premies afgesneden.

Lees hier de wetswijziging zoals gepubliceerd in DE Staatscourant.

Jurriën Koops, directeur van uitzendkoepel ABU, noemt de maatregel oneerlijk. ‘Bedrijven die zich willen specialiseren hebben een concurrentienadeel. Ze zijn vijf tot zes procent meer kwijt aan werkgeverspremies dan bureaus die zich al hadden gespecialiseerd.’

Bron: de Volkskrant, 12 juni 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.