SLUIT MENU

Tentoo: helft hoger opgeleiden vindt dat flex bijdraagt aan werkgelegenheid

De helft van de HBO- en universitairgeschoolden in Nederland vindt de toename in het aantal flexwerkers een zzp’ers goed voor de werkgelegenheid.

Hiermee is deze groep positiever over flexibilisering dan mensen met een MBO-opleiding of een VMBO-opleiding. Dat meldt HR-bureau Tentoo op basis van onderzoek onder ruim 1000 respondenten.

Jongeren positiever dan ouderen
Uit het onderzoek van Tentoo blijkt dat er niet alleen verschillen zijn tussen hoog- en laagopgeleiden, maar ook tussen jongeren en ouderen. Zo vindt de helft van de Nederlanders jongeren tussen 18 en 29 jaar flexibele arbeidscontracten goed voor het bedrijfsleven. Van de groep respondenten tussen de 30 en 44 jaar ligt het percentage dat het eens is met deze stelling op 42 procent. Onder de 45- en 59-jarigen ligt dit percentage op 37 procent en onder de zestigplussers ligt het op 43 procent.

Volgens Paul den Ronden, algemeen directeur Tentoo, is het verschil tussen de leeftijdsgroepen te wijten aan het feit dat jongeren zich over het algemeen makkelijker aanpassen aan nieuwe situaties dan mensen die midden in hun carrière zitten. “De jonge generatie begrijpt dat het levenslang werken voor één werkgever verleden tijd is. Oude manieren van werken maken plaats voor nieuwe, meer flexibele manieren. Opvallend is dat juist de zestigplussers dit beter lijken te begrijpen dan de dertigers en veertigers”, zegt hij.

Meer freelancers
Tentoo zag in het eerste kwartaal van 2017 een stijging in het aantal freelancers van 10 procent met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Den Ronden wijt die stijging aan onduidelijkheid rondom de Wet DBA.

Bron: Tentoo, 17 mei 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.