"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Jean-Paul de Jong, Business Manager Atlas Professionals, Spanje

Interview met Jean-Paul (JP) de Jong, Business Manager Atlas Professionals in Spanje.

Jean-Paul woont en werkt sinds april 2016 in Vic, Barcelona, Spanje.

Atlas Professionals

Dit interview is onderdeel van een serie, waarin Femke van Soest, partner/eigenaar van FaseVijf, diverse Nederlanders spreekt die in het buitenland werkzaam zijn in de flexbranche.

Wat was je eerste baan?
“In 2006 ben ik gestart bij hotel keten Dusit in Thailand. Hier ben ik na mijn studie Hogere Hotelschool in Den Haag gestart als assistent operations manager. Voorafgaand aan de Hogere Hotelschool heb ik in Amerika de studie Marine Biology and Economics aan het Key West College gevolgd. Aangezien ik een zo breed mogelijke vervolg opleiding belangrijk vond, heb ik gekozen voor de Hogere Hotelschool. Logisch dus dat mijn eerste baan in een hotel was.

Hotel keten Dusit Hotel & Resorts is een Aziatische organisatie met 37 luxe hotels in Zuidoost Azië. Na mijn studie had ik geen geld, weinig bezittingen en ik wilde graag reizen. Daarnaast wilde ik met mijn studie Hotelschool inhoudelijk aan de slag. Mijn kledingkast bestond uit een handvol ‘shorts & shirts’ en één zakelijke outfit; een pak dat ik in Thailand had laten maken voor $ 50,- Dat was alles wat ik bezat en ik kreeg een wereldbaan.

Ik mocht alle (zes sterren) hotels in Zuidoost-Azië helpen met het opstarten van nieuwe zaken, waaronder nieuwe restaurants, Spa’s, hotelnachtclubs en fitnessruimtes. Ik reisde door heel Zuidoost-Azië en sliep in onze zes sterren hotels. Dat was een mooie periode!

Mijn eerste echte baan in de arbeidsbemiddeling was bij Madison Parker International in Den Haag. Eerlijk gezegd kwam ik hier bij toeval terecht. Ik wilde graag naar Nederland, heb mijn CV naar diverse bedrijven gestuurd en Madison Parker International nam contact met mij op. Het was een klein bureau met acht medewerkers in die tijd, waar ik als junior consultant ben gestart met het bemiddelen van financials.

Madison Parker International deed op dat moment nog niets qua bemiddeling van technisch personeel. Ik zag de branche ‘olie en gas’ als kans en ik heb toen letterlijk aan mijn baas gevraagd of ik dit mocht opstarten. Mijn opa was engineer en mijn vader een power-boat mechanic. Logisch dat mijn hart hier van ging kloppen. Mijn baas bij Madison zei ‘doe maar’ en zo ben ik in de technische arbeidsbemiddeling gerold.”

Wat is je huidige functie?
“Als Business Manager voor Atlas Professionals Spanje ben ik verantwoordelijk voor ons kantoor in Vic, Barcelona. Mijn voornaamste aandachtsgebied is de Seismic, Electromagnetic (EM) and Environmental branche, onderdeel van de vele verschillende specialties die Atlas Professionals biedt binnen de sector Energy, Marine and Renewables industry. Ons kantoor is gevestigd in Spanje, maar wij leveren onze service wereldwijd. We werken hier met tien medewerkers, waarvan vijf Spanjaarden. De overige medewerkers komen uit Portugal, Schotland en Polen.”

Elektromagnetisch schip - USE
Elektromagnetisch schip

Welke verschillen zijn er met de Nederlandse flexmarkt?
“Er zijn natuurlijk verschillen, maar het doorslaggevende verschil is, dat wij in Vic, Barcelona voor Atlas Professionals het enige kantoor zijn in Zuid-Europa. Wij werken wereldwijd, bemiddelen Australiërs, Noren, Amerikanen, Italianen, Zuid-Afrikanen en veel meer nationaliteiten voor onze wereldwijde projecten in de seismic, EM en Environmental sector.

Deze projecten worden altijd uitgevoerd op vaartuigen op zee, waar men onderzoek doet naar potentiële gas- en olievelden. De Spaanse wet- en regelgeving is daar niet van toepassing. Afhankelijk van de zee waar het project plaatsvindt, hebben wij te maken met de betreffende wet- en regelgeving van het land dat het dichtst bij ligt. De contracten die wij met onze gedetacheerden mogen afspreken verschillen daarom per project.

We zien overigens wereldwijd grote verschillen in regelgeving. Onder meer Zuid-Amerika en Australia kennen zeer strikte regels voor visa, belastingen en werktijden. In de seismic werken onze professionals op een vaartuig, ze werken volgens het traditionele patroon een aantal weken en zijn daarna hetzelfde aantal weken vrij. Toch zijn er in de werkroosters variaties mogelijk in de verdeling van werk en vrije tijd. Qua wet- en regelgeving zijn bijvoorbeeld projecten in de Golf van Mexico of in de Noordzee gemakkelijker. Hier kunnen we professionals vinden uit de landen in de buurt. Amerikaanse professionals die werken in de Golf van Mexico werken onder de Amerikaanse wet- en regelgeving. Dit is qua regelgeving eenvoudiger dan een Italiaan die in de Pacific aan de slag gaat.”

Wie zijn jouw concurrenten, hoe ziet het speelveld eruit?
De seismic is een specifieke markt die minder spelers kent. Het aantal gekwalificeerde kandidaten is beperkt, daarom is de concurrentie in onze niche zeker zo hevig als in andere, bredere sectoren binnen de sector Olie & Gas. De seismic kent circa acht wereldspelers die de crisis hebben overleefd, met daarnaast de kleinere spelers die ook een deel van de markt pakken. Atlas Professionals heeft in deze niche een mooie positie dankzij een sterke reputatie in de industrie, veel kennis van de markt, in-house expertise en een wereldwijd netwerk.

Vic Barcelona - Spanje
Vic Barcelona – Spanje

Wat vind je het leukst aan het werken in het buitenland?
“De uitdaging! Iedere keer een nieuwe plek, nieuwe mensen en een nieuwe cultuur. Als ik ergens lang zit, begint het te kriebelen, maar ik voel me heel erg happy in Spanje en niets staat me in de weg om mij wat meer te settelen. Als kind heb ik al in het buitenland gewoond. Ik ben in Nederland geboren, maar heb in Indonesië, Senegal, Italië, Venezuela en Florida (Key West) gewoond. Het meest thuis voel ik mij op de plek waar ik de high school heb gevolgd, in Key West. Mijn ouders wonen momenteel in Zuid-Spanje, dus Vic, Barcelona is bijna bij hen om de hoek. Mijn vrouw heb ik eveneens in het buitenland ontmoet, ook zij is de hele wereld over gereisd. Je ziet dat het wonen en werken in het buitenland mij in het bloed zit.”

In welke landen ben je werkzaam geweest?
“In Thailand na mijn studie Hogere Hotelschool. En nu in Spanje voor Atlas Professionals. Voor Airswift heb ik veel buitenlandse projecten gedaan, onder andere in Rusland, Engeland, de Scandinavische landen. Ik was in die periode voornamelijk werkzaam in de Benelux binnen de sector Olie & Gas, met focus op raffinaderijen (downstream) en offshore drilling.”

Wat is je meest bijzondere ervaring in het land waar je nu werkt?
“Dat zijn er een paar. Privé toch wel dat ik in 2015 in Zuid-Spanje ben getrouwd op het strand met een ondergaande zon. Eigenlijk ben ik een ‘Island boy’, opgegroeid in Bali, Indonesië, Isla de Margarita, Venezuela en tenslotte Key West, ook een eiland in Florida, zeg maar aan het strand en de zee. Het gelukkigst ben ik met slippers bij het water. In Spanje wonen is voor mij een feest, zeker qua klimaat. Ook een bijzonder moment dat eraan komt is de geboorte van ons eerste kindje. Mijn vrouw is eind augustus uitgerekend en gaat hier bevallen. Heel bijzonder vind ik het dat wij hier ons kindje krijgen. Met mijn ouders als opa en oma ‘om de hoek’.

Zakelijk is de overstap vorig jaar naar Atlas Professionals heel belangrijk voor mij geweest, een nieuwe baan in een onbekend land. In Nederland heb ik alles opgegeven en dat commitment ga je niet aan voor een paar weken. Atlas Professionals heeft in mij geïnvesteerd en dan wil je hen niet teleurstellen. Toen ik in Vic/Barcelona begon, moest er veel gebeuren, zowel wat betreft de ontwikkeling van het team als (new) business. In het begin was het natuurlijk wennen. Ik spreek Spaans, maar 90% van de gesprekken gaat in het Engels. Na circa zes maanden zagen we met het team de eerste grotere resultaten, het was een kwestie van een lange adem. Het moment dat ik me begon te realiseren dat we echt een team zijn geworden en zakelijk succesvol zijn, vond ik heel bijzonder.”

Wat mis je het meest van Nederland?
“De geijkte dingen zoals bitterballen of een broodje haring. Natuurlijk ook mijn vrienden, maar het land verder niet. Eerlijk gezegd had ik, tot het moment dat ik naar de Hotelschool in Den Haag ging, nog nooit sneeuw gezien en regen kende ik ook niet echt. Sneeuw, wind, regen en kou mis ik vooral niet.”

Welke boodschap wil je meegeven aan de mensen die in deze branche werkzaam zijn en ook graag hun carrière in het buitenland willen vervolgen?
“Dat je echt de mensen, de cultuur en manieren van het land waar je gaat wonen moet (leren) begrijpen. Ook al is de afstand klein, de verschillen kunnen soms groot zijn. Vic, Barcelona is slechts twee en een half uur vliegen, maar nuchtere Nederlanders ervaren een groot verschil met de cultuur hier.
Je moet echt loslaten dat de manier zoals jij het gewend was én waar jij succesvol mee was, vanzelf spreekt. Je moet je inleven, want ook hier geldt ‘First impressions are everything’.

Jean-Paul de Jong
Jean-Paul de Jong

Wonen en werken in het buitenland is de eerste twee weken spannend, maar daarna wordt alles normaal. Gewoon naar kantoor en boodschappen doen, net als thuis. Daarnaast vertrouwt jouw werkgever jou deze rol in een onbekend land toe. Je kunt na een paar maanden niet zeggen, sorry, ik heb heimwee. Je moet er dus goed over nadenken, het gras bij de buren is niet altijd groener. Elk bedrijf, ieder land en iedere baan kent voor- en nadelen.”

Hoe zie je het uitzendbureau van de toekomst?
“De ‘Olie & Gas’-wereld heeft moeilijke en zware tijden gekend. Op dit moment is er een klein lichtpuntje aan de horizon. Het laagste punt van de oliecrisis hebben we nu waarschijnlijk gehad. We hopen en verwachten voor 2018 voor het eerst weer groei. We zien nu al voorzichtige kleine stapjes vooruit, maar het zijn wel echt baby-stapjes. De wereld is door alle IT-ontwikkelingen kleiner geworden, afstanden zijn geen issue, iedereen heeft voldoende resources om met elkaar in verbinding te komen. Dit zal in de toekomst niet veranderen, dit is nu al zo.

Femke van Soest, FaseVijf
Femke van Soest, FaseVijf

Wel is en blijft het people business. ‘People do business with people’. Daarom reis ik regelmatig de wereld over om onze klanten te ontmoeten en persoonlijk te spreken over hun business en personeelsbehoefte. Bij Atlas Professionals volgen wij wereldwijd de industrie, de projecten en onze voornaamste klanten. We zijn gevestigd in 18 kantoren op strategische locaties overal ter wereld. Om die reden hebben we onlangs ook een kantoor geopend in Houston Texas, het hart van de olie en gas- wereld. Een strategische keus.”

Interview: Femke van Soest, FaseVijf

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.