"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ZZP Nederland hekelt politieke bemoeizucht

Verschillende partijen hebben in hun verkiezingsprogramma ‘beschermende’ verplichtingen voor zelfstandigen opgenomen. Stichting ZZP Nederland stelt dat deze overheidsbemoeienis het ondernemerschap ernstig belemmert en bovendien onrechtmatig is.

Tariefafspraken
Voorzitter Maarten Post is blij met het verbod van de Autoriteit Consument & Markt op (minimum)tarieven voor zelfstandige ondernemers. “De bakker bepaalt nog altijd zelf de prijs van zijn krentenbol aan de hand van vraag en aanbod. Tariefafspraken tussen ondernemers zijn onrechtmatig. Politieke voorstellen om voor sommige sectoren de mededingingswet aan te passen en zo tariefafspraken mogelijk te maken, verstoren de markt, zijn niet in het belang van de consument en zeker niet in het belang van ondernemers, die wel succesvol zijn.”

Verplichtingen
Plannen om zelfstandige ondernemers verplichte deelname op te leggen aan pensioen en werknemersverzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, stroken niet met de bestaande wetgeving, beknotten zelfstandigen in hun ondernemerschap en zijn daardoor marktverstorend. “Wij vinden dat de overheid ondernemers niet moet opzadelen met verplichtingen die bedoeld zijn als bescherming van afhankelijke werknemers. De politiek zou zich meer moeten inspannen om zelfstandigen de ruimte te bieden, die zij als ondernemer wensen”, zegt Post.

ZZP Kieskompas
Stichting ZZP Nederland roept zelfstandigen op om te stemmen voor het ondernemersbelang en zich vooraf goed te laten informeren over wat partijen precies willen door middel van het ZZP Kieskompas. “Zelfstandigen vertegenwoordigen samen meer dan 13 zetels, we kunnen het verschil maken, maar dan moeten we er wel voor gaan”, aldus Maarten Post.

Bron: ZZP Nederland en ACM, 24 februari 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.