"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Onduidelijkheid Wet DBA blijft bestaan

Het opschorten van de handhaving van de Wet DBA tot 1 januari 2018 biedt geen duidelijkheid en daarom geen soelaas voor zzp’ers.

In een reactie op het kabinetsbesluit zegt de ABU dat er meer duidelijkheid nodig is over de Wet DBA, omdat de markt nog steeds in onzekerheid verkeert.

Zzp’ers niet opeens weer ingehuurd
Volgens Mischa Voogt, directeur van Michael Page NL, gaan grote klanten van Michael Page door met het afscheid nemen van zzp’ers en blijven ze in plaats daarvan uitzendkrachten of payrollers inhuren.

“Daardoor zijn er honderden mensen die niet meer via ons als zzp’er kunnen werken,” zegt Voogt in gesprek met de NOS.

Onduidelijkheid gezagsverhouding
Ook detacheringsbureau Brunel meldt dit. Het bureau had al afscheid genomen van 250 zzp’ers en gaat die nu niet allemaal weer contracteren. Directeur Maikel Pals: “We gaan nu per geval bekijken of wij vinden of iemand een ondernemer is en of we hem dus weer kunnen inhuren. Bedrijven kunnen immers geen beleid maken op gevoel. Er moet duidelijkheid komen, vooral over hoe de gezagsverhouding tussen een zzp’er en een opdrachtgever wordt beoordeeld.”

Pals vreest dat er ‘cowboys’ op de markt komen, nu er geen boetes worden uitgedeeld. “Ik ben bang voor wildgroei en anarchie. Dat bedrijven opstaan die nu denken dat ze alles kunnen maken.”

Ook Bouwend Nederland is niet tevreden met het uitstel. “De Belastingdienst geeft nog steeds geen duidelijkheid over wat wel en wat niet is toegestaan. Problemen met de uitvoering van de wet DBA zullen blijven bestaan.”

Voorsorteren op de wet: veel tijd en geld kwijt
Uitzendorganisatie Yacht was al maanden bezig om voor te sorteren op de nieuwe Wet DBA. Directeur Ton Hopmans: “Het heeft ons veel geld en middelen gekost, alleen al om dit administratief te regelen. Denk niet aan duizenden euro’s, eerder aan tonnen.”

Bouwbedrijf Dura Vermeer ziet wel kansen. “Van de zzp’ers die we inhuren, zou 50 procent hier niet meer kunnen werken volgens de nieuwe regels”, zegt Alfred Boot, directeur Human Resources. “Maar nu kunnen we toch weer nieuwe overeenkomsten met ze sluiten, zolang die aflopen voor 1 januari 2018.”

Bron: NOS, 21 november 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.