"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Acties dreigen in pluimveesector


FNV geeft pluimvee-werkgeversvereniging Nepluvi en pluimvee-multinational Plukon in de pluimveesector nog een maand de tijd om met een goed cao-voorstel te komen.

Doen zij dat niet, dan volgen mogelijk acties, meldde de vakbond maandag.

Duizenden werknemers van bedrijven waar pluimvee wordt geslacht en verwerkt, zitten al meer dan twee jaar zonder cao.”In totaal hebben 5.000 vaste werknemers en 3.000 uitzendkrachten sinds 2014 geen cao meer”, aldus FNV.

De werknemers eisen in de sector een loonsverhoging van 3 procent per jaar, en willen hun toeslagen behouden voor werken vóór 06.00 uur en na 18.00 uur. Ze willen bescherming van het weekend en meer vaste banen. In het algemeen willen ze hun cao-rechten behouden.

De werkgevers in de sector zetten daarentegen in op versobering van de cao, een loonbod van niet meer dan 1,5 procent per jaar en een verruiming van de ‘reguliere’ werktijden, namelijk van 05.00 uur tot 20.00 uur. Nepluvi en Plukon zetten bovendien in op een verlaging van de aanvangssalarissen naar het wettelijk minimumloon. Bij Plukon is er ook nog verschil van mening over de loonsverhoging en het leeftijdsverlof voor oudere werknemers, aldus FNV.

Bron: FNV en Nu.nl, 25 juli 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.