"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ZZP Nederland: ‘minder zzp’ dom en onrealistisch

Stichting ZZP Nederland: “minder zzp” is dom en onrealistisch

Vandaag profileren PvdA en CDA in de Volkskrant zich als anti-zzp-partijen. Zij beschouwen “de onstuimige groei van het aantal zzp’ers” als een dreigend gevaar, dat moet worden afgewenteld door opgelegde verzekeringsplicht en pensioenverplichting voor zelfstandige ondernemers. Stichting ZZP Nederland noemt deze uitspraken dom en onrealistisch: “De groeiende groep zelfstandigen past niet in het klassieke arbeidsmarktmodel en zal zich niet voegen in allerlei opgelegde verplichtingen”, zegt voorzitter Maarten Post.

Anti-zzp verkiezingspact
Volgens Stichting ZZP Nederland pogen beide partijen met deze anti-zzp uitspraken een verkiezingspact te smeden, waarbij men de hulp inroept van vakbonden en werkgeversorganisaties in de SER, het klassieke platform van de oude arbeidsmarkt. “Ik zie dit als een wanhopige poging om met ijzeren overheidshand de klok terug te draaien naar het sleets geworden werknemersmodel”, zegt Maarten Post. “De roep om erkenning van de groeiende groep zelfstandige ondernemers als onafhankelijke partij op de arbeidsmarkt is door deze partijen blijkbaar niet gehoord of men is horende doof.”

Herkansing in ZZP-Debat
Op 17 juni, tijdens het ZZP Congres, organiseert Stichting ZZP Nederland het ZZP-Debat. ZZP-woordvoerders van vijf politieke partijen reageren dan op de standpunten van de stichting in het Visieprogramma 2016-2020, dat op diezelfde dag wordt gepresenteerd. “Wij eisen dan klare wijn van de politiek over de positie van zelfstandige ondernemers en onze achterban neemt geen genoegen met verhullende vaagheden en loze beloften”, aldus voorzitter Maarten Post.

Bron: ZZP Nederland, 3 juni 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.