"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nieuwe intermediairs mobiliseren een leger aan zzp-consultants

Nieuwe intermediairs proberen het aanbod aan managementconsultants op een andere manier te structureren. Ze zijn vaak goedkoper en flexibelerer.

Dit geldt bijvoorbeeld voor het Britse bureau Eden McCallum (sinds 2008), het Nederlandse VirtualCC (sinds 2014) en het Duitse webplatform Comatch (sinds 2015).

Van de 100.000 consultancybureaus wordt 90% bemand door een zzp’er. Een klein deel daarvan voldoet aan de criteria van bovengenoemde drie intermediairs: consultants met minstens een paar jaar ervaring bij een gerenommeerd bureau of op voormalige managers met ruime ervaring in het bedrijfsleven.

Comatch
Comatch is een webplatform, waar vraag en aanbod aan elkaar worden gekoppeld, maar de mensen van Comatch spelen wel een rol in het koppelingsproces en verzorgt administratieve ondersteuning. De verantwoordelijkheid voor het project ligt in eerste instantie bij de consultant.

VirtualCC
VirtualCC is geen webplatform maar een bureau. Het bedrijf werkt weliswaar met zzp’ers, maar is wel direct verantwoordelijk voor het project. VirtualCC heeft het voortouw bij de formulering en de uitvoering van het project. Het bureau beschikt over een ‘community’ van 150 consultants. Een hulpvraag van een potentiële klant gaat geanonimiseerd de community in voor ideeën en oplossingen.De medewerkers van VirtualCC distilleren daar een projectvoorstel uit en leiden de uitvoering.

Eden McCallum
Zowel Comatch als VirtualCC leggen veel nadruk op het gebruik van IT voor het koppelen van vraag en aanbod. Volgens Eden McCallum blijft het echter ‘mensenbusiness’. Het bedrijf concurreert met de gevestigde grootmachten zoals McKinsey en de Boston Consulting Group. Door te werken met zzp’ers, die vaak afkomstig zijn van deze grote bureaus, kan Eden McCallum zijn diensten tegen een lager tarief en flexibeler aanbieden.

Markt
De alternatieve aanbieders die werken met zzp’ers hebben de markt voorlopig nog niet echt ontwricht. Eden McCallum houdt in Nederland op enig moment zo’n 50 tot 75 consultants aan het werk. Comatch verwacht voor dit jaar een (internationale) projectomzet van € 10 mln, en VirtualCC € 1 mln.

Bron: FD, 26 mei 2016

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.