"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

President DNB wil fiscale voorzieningen zzp’er afpakken

ZZP Nederland reageert op Klaas Knot, President DNB, die van mening is dat de fiscale voorzieningen voor ondernemers moeten worden afgeschaft.

“In een interview in het FD zet de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, zzp’ers weg als dagloners, die verstoten zijn uit de onderkant van de arbeidsmarkt en daardoor uitgesloten zijn van werknemersverzekeringen zoals WW en WIA,” vindt ZZP Nederland.

Geen realiteitszin
“Deze foute beeldvorming is schadelijk voor het imago van bijna 1 miljoen zelfstandig ondernemers, die geen boodschap hebben aan opgelegde sociale bescherming en zelf hun zaken regelen”, zegt Maarten Post, voorzitter Stichting ZZP Nederland. “Deze uitspraken berusten niet op de realiteit en zijn een klap in het gezicht van alle zelfstandige ondernemers, die op hun eigen wijze bijdragen aan de economische vooruitgang.”

Stichting ZZP Nederland zet zich in voor de bestrijding van schijnconstructies door mee te werken aan de nieuwe systematiek van Modelcontracten, die per 1 mei dit jaar zal ingaan. Uit de overeenkomst van opdracht blijkt dan, dat er geen sprake is van een dienstverband, zodat zelfstandigen in alle vrijheid kunnen ondernemen met de fiscale voorzieningen die daarbij horen. “Als deze regeling eenmaal is ingevoerd, zullen schijnconstructies eenvoudiger te signaleren zijn en zal ook blijken dat deze problematiek kleiner is dan menigeen nu veronderstelt”, aldus voorzitter Maarten Post. “Het is onbestaanbaar, dat een zo gezaghebbend instituut als DNB op basis van dit soort fantoombeelden de jacht op hardwerkende ondernemers opnieuw opent.”

Niet gedwongen
Uit een recente achterbanraadpleging van Stichting ZZP Nederland is gebleken, dat 96% van de aangesloten zzp’ers zichzelf beschouwt als bewust zelfstandig ondernemer. Men wil niets te maken hebben met de sociale bescherming, die voor werknemers geldt. Stichting ZZP Nederland ziet de beweging om zzp’ers weer in het hok van het werknemerschap te duwen als een achterhoedegevecht van de klassieke arbeidsmarkt. “We moeten niet vergeten, dat ondernemende vakmensen de ruggengraat zullen vormen van de nieuwe arbeidsmarkt”, zegt voorzitter Maarten Post, “we moeten ze dan ook alle ruimte bieden en niet de hakken in het zand zetten.”

Bron: ZZP Nederland, 25 maart 2016

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.