"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Randstad Werkmonitor: technologie en menselijk contact

Technologie beïnvloedt in toenemende mate de manier waarop we werken. Maar de menselijk contact blijft belangrijk.

Dat concludeert Randstad naar aanleiding uit zijn laatste Werkmonitor enquête, uitgevoerd in 34 landen.

Wereldwijd zegt 81% van de werknemers de impact van technologie op het werk te merken. Maar liefst 69% vindt het nodig zijn kennis te moeten bijschaven om de ontwikkelingen te kunnen bijbenen.

Haaks op die trend staat een sterke behoefte aan menselijk contact. Bijna de helft van de respondenten (47%) vindt dat de toenemende invloed van technologie een negatief effect heeft op de frequentie van persoonlijk contact op de werkvloer. 89% vind dat persoonlijk contact de beste manier is om met elkaar te converseren.

Arbeidsmobiliteit stabiel
Het aantal medewerkers dat een andere baan verwacht te vinden in komende 6 maanden is met een mobiliteitsindex van 109 stabiel gebleven in het afgelopen kwartaal. Op landniveau zijn er enkele opvallende stijgers (+5 voor Turkije, Canada, Australië en Griekenland) en dalers (-5 voor Portugal en -4 voor Duitsland en de Verenigde Staten).

Aantal baanwissels stijgt ligt
23% van de werknemers is van baan gewisseld in de afgelopen 6 maanden. Dat is net iets hoger dan het vorige kwartaal (22%). In Portugal, India, Hongarije is het aantal baanwissels gestegen. In België, Brazilië, Denemarken, Japan, New Zeeland, Noorwegen, Singapore en Zwitserland is het aantal werknemers dat van baan wisselde gedaald.

Behoefte van baan te wisselen
De behoefte van baan te veranderen is toegenomen in Maleisië en Nieuw-Zeeland, terwijl er in India de grootste behoefte is een andere baan te vinden. Landen waar de behoefte van baan te veranderen is afgenomen, zijn: Australië, Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Polen, Portugal, Singapore, Zwitserland, Turkije en de Verenigde Staten.

Baantevredenheid
In India, Mexico, Oostenrijk, Noorwegen en Denemarken geeft meer dan 80% van de werknemers aan ‘zeer tevreden’ of ‘tevreden’ met hun huidige werkgever te zijn. In Italië, Hongarije, China, Japan en Hong Kong, ligt het percentage werknemers dat ‘ontevreden’ of ‘zeer ontevreden’ is tussen de 12% en 17%.

Bron: Randstad.com, 9 maart 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.