"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

CBS: zzp’er verdient meest in Randstad

In de stad Utrecht hebben zzp’ers met 23 duizend euro het hoogste doorsnee zzp-ondernemersinkomen. Dat meldt CBS.

Het doorsnee ondernemersinkomen van zelfstandigen zonder personeel wisselde in 2013 sterk per gemeente: van 15 duizend euro in Onderbanken (LB) tot 42 duizend euro in Edam-Volendam (NH).

Randstad en Midden-brabant de hoogste inkomens
De inkomens van zzp’er zijn het hoogst in de Randstad, de omringende gemeenten en in midden-Brabant. In Utrecht verdienen zzp’ers het meest van de vier grote steden, met 23 duizend euro. Den Haag, Rotterdam en Amsterdam volgen met alle drie een inkomen van rond de 20 duizend euro. Het gemiddelde inkomen van zzp’ers bedroeg in 2013 22,9 duizend euro.

figuur1

Amsterdam telt meeste zzp’ers
In Amsterdam had met 56 duizend de meeste zzp’ers, dit staat gelijk aan 15% van de werkende bevolking in deze stad. Den Haag bezet een tweede plek met 25 duizend zzp’ers (12%), Rotterdam 24 duizend (10%), en in Utrecht waren 16 duizend zzp’ers (11%) werkzaam.

Edam-Volendam hoogste doorsnee-inkomen
De gemeente met het hoogste doorsnee inkomen is Edam-Volendam van 42 duizend euro. Hierna volgen Rozendaal (41 duizend euro), Blaricum (39 duizend euro), Bloemendaal (38 duizend euro) en Naarden (34 duizend euro). In Zuid-Limburg zijn zzp’ers het slechtst af, met de laagste inkomens in de gemeenten Onderbanken, Brunssum, Vaals, en Kerkrade (variërend van 15 tot 16 duizend euro).

Meeste zzp’ers in zakelijke dienstverlening
Maar liefst 158 duizend,(20 procent) van het totale aantal werkende zzp’ers is actief in de zakelijke dienstverlening. Verhoudingsgewijs herbergen Utrecht (31 procent) en Amsterdam (29 procent) de meeste zzp’ers in deze bedrijfsklasse.

Bron: CBS, 7 maart 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.