"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ATS, dé toekomstige app store voor recruiters?

Het Applicant Tracking System, dé toekomstige app store voor recruiters?

Wat is een Applicant Tracking System (ATS)? Het biedt software waarmee sollicitanten gevolgd en beheerd kunnen worden in de gehele recruitment procedure, van het insturen van het CV tot de uiteindelijke aanname van de nieuwe medewerker.

De meeste middelgrote/grote bedrijven en werving en selectiebureaus maken al gebruik van een Applicant Tracking System. De ATS-markt is dan ook groot. De meeste ATS-systemen zijn web-based, landsgrenzen vormen geen barrière meer, waardoor de concurrentie moordend is. Alleen in Nederland zijn er al meer dan 30 ATS-leveranciers actief.

Hoe onderscheiden ATS-systemen zich van elkaar?
In principe is de kern functionaliteit van deze systemen hetzelfde, maar de werking is bij de een beter dan bij de ander. Ze helpen de recruiter, lijnmanager of intercedent in het proces van sollicitatie tot aanname.

Onderling wordt echter steeds meer gedifferentieerd op basis van additionele ‘premium’ features, die los van de kernfunctionaliteit staan. Denk bijvoorbeeld aan: (e)assessments, video-tooling, CV-parsing, diverse zoek/matching functionaliteiten, payrolling et cetera.

Deze ‘premium’-functionaliteiten worden door sommige ATS-leveranciers zelf ontwikkelt. Is dit echter wel de beste aanpak? Er zijn namelijk al tal van aanbieders van dit soort ‘premium’-functionaliteiten op de markt. Deze tools zijn vaak speciaal ontwikkeld om gemakkelijk gekoppeld of geïntegreerd te worden in bestaande systemen, websites en/of (web)applicaties. Waarom zou je het zelf doen, als je het kan outsourcen?

Er zijn meerdere voordelen van het integreren van een bestaande tool, versus het zelf ontwikkelen van deze functionaliteit. Ten eerste zal externe tooling altijd doorontwikkeld worden. Daarbij moet een ATS-leverancier zijn resources verdelen tussen de kern van het product en de premium ‘add-on’ functionaliteiten, zodra deze ‘in-house’ ontwikkeld worden. Door dit uit te besteden kan een ATS-leverancier de klant een veel breder pakket aan functionaliteiten aanbieden. Veel breder dan een ATS leverancier ‘in-house’ alleen had kunnen ontwikkelen en onderhouden. Kortom, zowel de kwantiteit van de ‘add-on’ als de kwaliteit van de kern wordt hierdoor verbeterd.

Bovenal heeft dit als voordeel dat je als (corporate) recruiter en/of intercedent het proces kan verrijken met de functionaliteiten waar jij behoefte aan hebt en die jij nodig acht voor een efficiënter proces. Elke organisatie en ieder werving- en selectieproces is immers anders.

Wat zou jij willen toevoegen aan het systeem waar je dagelijks in werkt?

Bram Tierie, Flipbase

Zie ook: Jezelf introduceren met video
Bekijk ook het blog van Ron Jansen in de serie over video recruitment.

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.