"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Jezelf met video introduceren

Jezelf introduceren met video, hoe doe je dat?

Je ziet om je heen steeds meer video recruitment partijen. Dat betekent dat kandidaten steeds vaker gevraagd worden om een video op te nemen. Maar hoe pak je zo’n sollicitatie-, motivatie- of introductie video aan?

Een standaard script voor de perfecte video is er niet, per vacature en bedrijf zal je motivatie immers verschillen. Er zijn echter wel een aantal aspecten waarop je moet letten!

Wat moet je zeggen?

Met een video kan je jezelf kort introduceren en je sollicitatie verrijken. Hierin toon je kort jouw motivatie, meer niet. De rest staat namelijk al in je CV.

Vertel dus niet wat je ervaring en competenties zijn, maar vertel wat je motiveert en waarom jij bij de functie past. Verdiep je eventueel in het bedrijf en de functie zodat je jouw motivatie goed kan onderbouwen.

Hoe neem je een goede video op?

Hoe kom je goed over en zorg je ervoor dat de video er goed uitziet? Hieronder vind je een aantal tips:

 1. Kijk recht in de camera
  Positioneer jezelf recht voor de camera, op een afstand dat je ogen goed te zien zijn en je in de cameralens kijkt! Zo kijk je iemand recht in de ogen aan en wordt de video veel persoonlijker.
 2. Een lichte omgeving is het halve werk.
  Neem de video op in een lichte omgeving, waarbij het licht van achter de camera vandaan komt. Je kan de video het beste overdag opnemen, bij zonlicht. Dan krijg je het beste resultaat.
 3. Zorg dat je goed te verstaan bent.
  Zoek een stille ruimte op waar je in alle rust de video op kan nemen. Audio is zeer belangrijk in je video. Als je niet goed te verstaan bent zal de toegevoegde waarde van jouw video minimaal zijn.
 4. Hou het kort en wees jezelf
  Leer geen teksten uit je hoofd en lees ze zeker niet op. Hierdoor kom je gemaakt over. Wees jezelf, dan ben je al uniek genoeg.
 5. Neem daarnaast de video eens op via je smart-phone of tablet! Zo ben je namelijk een stuk mobieler, dit komt je creativiteit en de video ten goede!

Ik heb mezelf gefilmd in het zonnige Amsterdam en vertel je nog even kort waar je op moet letten:

Probeer het ook eens!

Neem via deze link je video op en voeg deze direct toe aan je sollicitatie!

Bram Tierie, Flipbase

Bekijk ook het blog van Ron Jansen in de serie over video recruitment.

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.