SLUIT MENU

Video en recruitment

Video is hot
Rond 2017 wordt verwacht dat ongeveer 75% van het internet verkeer video is. Daarnaast heeft bijna iedereen nu al toegang tot een apparaat waarmee video’s opgenomen kunnen worden. Maar wat moet je als recruiter of sollicitant met deze trends? Voegt video überhaupt iets toe aan het werving- en selectieproces?

Wanneer heeft video toegevoegde waarde voor recruitment?
Video is een middel, geen doel op zichzelf. Laten we dat voorop stellen. Daarom verschilt de waarde van video per bedrijf, vacature en fase in het werving- en selectieproces en zelfs per opdrachtgever. Als je de ontwikkelingen op het gebied van mobiel en internet combineert, lijkt het voor de hand te liggen dat deze twee trends ook de manier waarop we werven zullen veranderen. Maar hoe dan?

Waarom zou je als kandidaat een video willen opnemen?

Als kandidaat kan je jezelf met een korte video-introductie onderscheiden. Het C.V. is van oudsher een manier om jezelf aan te prijzen. In dat doel, jezelf aanprijzen, kan video ondersteunen. In een video ben je méér dan je opleiding, werkervaring en vaardigheden.

Heb je voor een effectieve video de looks nodig van Brad Pitt of de flair van Matthijs van Nieuwkerk? Dit zijn veel gehoorde argumenten tegen het opnemen van een video bij een sollicitatie.

De angst om afgewezen te worden (op wat voor criterium dan ook) heeft iedereen. Als een organisatie je sec afwijst om je uiterlijk zegt dat iets over de recruiter en/of organisatie. Daarnaast is het onzin om te denken dat alle andere reacties op je potentiële nieuwe baan, wél vergelijkbaar zijn met de impact van Brad Pitt of Matthijs van Nieuwkerk.

Uiteindelijk is video een middel om jezelf te introduceren en te onderscheiden van andere kandidaten. Als je denkt dat je jezelf met andere middelen beter kan onderscheiden, dan moedigen wij dit juist alleen maar aan. Video zou nooit het doel moeten zijn. Jezelf zo goed mogelijk verkopen, dát is het doel.

Waar heeft video voor jou als recruiter de meeste toegevoegde waarde?

Wat heeft video dat een C.V. of motivatiebrief niet heeft? Emotie!

Met video krijg je een completer beeld van een kandidaat. In combinatie met de harde criteria zijn motivatie, enthousiasme en persoonlijkheid belangrijke pijlers om te beoordelen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. Echter, kleding, lichaamshouding en uiterlijk vertellen ook iets over een kandidaat. Een kandidaat die zichzelf introduceert in een driedelig pak of juist een coltrui, past die wel of niet bij een organisatie?

De belangrijkste vraag die je als recruiter moet stellen is: waar heeft video voor jou de meeste toegevoegde waarde?

Elk bedrijf, recruitment proces en vacature is namelijk anders. Er is geen specifieke stap in het proces waarbij video voor elke vacature het beste werkt. Video is een middel, het moet voor jou als recruiter flexibel inzetbaar zijn, daar waar het voor jou het meest efficiënt is.

Vooraf opgenomen video’s zullen nooit het kennismakingsgesprek vervangen. Zelfs in een (live) video gesprek kan de waarde van persoonlijke interactie niet volledig worden gevat. Je kan de introductie er wel mee naar voren halen. En, laten we eerlijk zijn, de eerste indruk doet er wél toe.

Hoe zou jij video inzetten?

Ron Jansen, Flipbase

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.