"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

OESO: inkomenskloof groter door flex

De ongelijkheid is in veel geïndustrialiseerde landen de afgelopen drie decennia op een recordniveau beland.

Dat stelt de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in een donderdag in Parijs gepubliceerd rapport.

Uit het rapport blijkt dat de rijkste 10 procent in de OESO-landen nu bijna tien keer zoveel verdient als de armste 10 procent.

Toename flexwerk draagt bij aan kloof
De toename van deeltijdwerk, tijdelijke contracten en zzp’ers heeft volgens het rapport sterk bijgedragen aan de groeiende kloof. Tussen 1995 en 2013 viel meer dan de helft van de nieuwe banen in de OESO-landen in een van deze onzekere en vaak minder betaalde categorieën. Vooral laagopgeleide tijdelijke krachten hebben minder inkomen en zekerheid dan werknemers met een vast contract.

Slecht voor economie
Secretaris-generaal van de OESO, Angel Gurria: ‘De feiten laten zien dat grote ongelijkheid slecht is voor de economische groei. Door niets te doen aan ongelijkheid tasten regeringen het sociale weefsel aan en schaden ze de economische groei op de lange termijn’.

Inkomensverschillen Nederland
De inkomensverschillen in Nederland zijn relatief klein, bevestigt het OESO-onderzoek: hier verdient de top 6,6 keer zo veel als de onderkant. De vermogensverschillen zijn juist groot in Nederland.

Bron: OECD, 21 mei 2015

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.