SLUIT MENU

Flipbase – video geïntegreerd in je eigen recruitment omgeving

Flipbase – video presentatie in 30 seconden

De sollicitatie feature past in elk recruitmentsysteem

Flipbase

Bram Tierie en Ron Jansen hebben met Flipbase de tweede plaats gewonnen in de finale van het FlexInnovatieFonds 2015.

Wat is Flipbase?
“Het is een tool die platform onafhankelijk werkt. Je zou het een ‘plugin’ kunnen noemen. De tool werkt in elk recruitmentsysteem, elk ATS, elke marktplaats. Als vacaturesite, marktplaats of organisatie hoef je voor het gebruik van Flipbase geen extra systeem aan te schaffen. Als Flipbase is geïntegreerd in je systeem, is het in no-time operationeel voor je eindklanten en -gebruikers.

Te bedienen in enkele klikken met je laptop, je tablet, je iPhone of Android.”

Is een video van 30 seconden effectief?
“Ja, jij bent uniek. Je krijgt de vrijheid om jezelf te presenteren zoals je wilt. Je kunt jezelf er goed mee onderscheiden,” zegt Bram.

“Sollicitatiebrieven en cv’s lijken al gauw op elkaar. Een filmpje maakt je sollicitatie persoonlijk. In de video vertel je kort iets over je motivatie. Het gaat om een eerste indruk van wie je bent. Je hoeft dus niet de feiten te noemen die al in je cv staan. Vertel gewoon even waarom je de baan leuk vindt.”

Hoe kwam je op het idee?
“Ik maakte al bedrijfsvideo’s voor technische organisaties, omdat ik me bezig hield met marketing via vakbeurzen. Ik kwam erachter dat de meeste organisaties nauwelijks videomateriaal hadden waarmee een klant of een medewerker snel een indruk kreeg van hun bedrijf. Ze beschikten vooral over technische video’s met uitleg van hun producten. Aan de sfeer van de organisatie werd niet genoeg aandacht gegeven. Dat heb ik succesvol opgepakt. Al snel vroegen die bedrijven of ik op een dergelijke manier ook sollicitatievideo’s kon maken, die ze wilden koppelen aan hun sollicitatieformulieren.

Dat bracht mij op het idee om een ATS (applicant tracking system) te bouwen, waarmee je een bedrijfsvideo en een sollicitatievideo kon combineren. In de praktijk merkte ik dat organisaties en recruiters helemaal niet zitten te wachten op nog een extra systeem. Toen ik nadacht over een oplossing, raakte ik daarover in gesprek met Ron Jansen.

Bram en Ron: “Wij beseften dat video het belangrijkste was van de tool. Dat is de kern. Alle andere dingen hebben we geskipt. Flipbase moest makkelijk zijn, platform onafhankelijk en heel eenvoudig te bedienen.”

flipbase past in elk recruitmentsysteem

Voetbal
“Ron en ik spelen in hetzelfde voetbalteam. Hij is freelance programmeur. We besloten te gaan samenwerken. Nu zijn we elk voor de helft eigenaar van Flipbase.”

Bram: “Ik heb een economische achtergrond. Ik vind sales leuk, dus ik neem vooral dat deel op me. Ron is goed in IT en productontwikkeling. Gezamenlijk werken we aan de marketing, want daar hebben we allebei kijk op.”

Ron: “Ik programmeer al sinds mijn zestiende en volgde eerst een hbo-studie finance en daarna een wo-studie marketing. Terwijl ik al die jaren in de avonduren bleef programmeren. Ik besloot uiteindelijk van mijn hobby mijn vak te maken. Het idee van Bram gaf mij de kans om me te richten op het realiseren van die ene tool.”

Bram Tierie en Ron Jansen, Flipbase

 

Oefenen voor 30 seconden pitch
“Binnen een digitaal formulier is Flipbase niet veel meer dan een veld met enkele knoppen. Als sollicitant krijg je veel tijd om te oefenen, je kunt de video maken, opnieuw bekijken en eindeloos overdoen, tot je tevreden bent. Daarna kun je hem opslaan. Je kunt de pitch voorbereiden met een lap tekst, maar in de praktijk zijn twee zinnen al genoeg.”

Buiten en binnen – mobile, tablet, laptop
“Mensen zijn creatief. Ze filmen zichzelf zittend achter hun laptop of staand of rondlopend. Nu de tool ook werkt op smartphones zien we dat mensen nog meer vrijheid nemen. Iemand filmde zichzelf bijvoorbeeld met haar mobieltje terwijl ze in een akker stond. Het waaide, de zon scheen, ze lachte en vertelde waarom zij bij een agrarisch bedrijf wilde werken. Je denkt misschien dat de wind teveel ruis veroorzaakte, maar het stoorde helemaal niet. Ze was goed te verstaan en de omgeving paste bij de job waarnaar ze solliciteerde.”

Video inzetten in verschillende fases van het sollicitatieproces
“Het gemak van vrijheid in het gebruik geldt ook voor het recruitmentproces,” zegt Bram. “Geen enkele vacature is hetzelfde. Soms is video essentieel vanaf het begin van de procedure en soms wil je zo’n videopitch pas in een later stadium van de selectie gebruiken. Bijvoorbeeld op het moment dat je enkele kandidaten voordraagt aan de opdrachtgever. Als die de kandidaten wil spreken nadat hij de video’s heeft gezien, weet je dat je goed zit.”

Prijs aangepast aan prijs van recruitmentsysteem
“De prijs van de tool is gekoppeld aan het systeem waarmee Flipbase als feature wordt aangeboden. Dat is overzichtelijk voor eindklanten. Zij kunnen kiezen: doe Flipbase er maar bij, of laat het weg. Opnemen en afspelen is onbeperkt.”

Meer weten?
Kijk op flipbase.com

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

De Jury van het FlexInnovatieFonds waardeerde hun pitch – in de ring battle – met de tweede prijs, die een waarde vertegenwoordigt van 29.000 euro.

Flipbase wint tweede prijs FlexInnovatieFonds 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.