"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

2015 goed voor payrollbranche

Waarom 2015 een goed jaar wordt voor de payrollbranche

Het ziet er goed uit voor de Nederlandse payrollbranche. De economie trekt in het nieuwe jaar verder aan, waardoor veel bedrijven extra handjes goed kunnen gebruiken. Echter, het broze herstel zorgt er voor dat bedrijven huiverig zijn voor het aannemen van vast personeel. Payrolling is dan een uitstekend alternatief. Kansen op groei kunnen worden benut, zonder dat bedrijven het risico lopen op overcapaciteit.

Ook de Wet Werk en Zekerheid die dit jaar gefaseerd wordt ingevoerd, zorgt voor een stijgende vraag naar payrolling. Deze wet beperkt namelijk de mogelijkheden van flexibele arbeidscontracten. Werkgevers kunnen vanaf 1 juli medewerkers slechts twee jaar op flexibele basis in dienst nemen, in plaats van drie jaar. Terwijl bedrijven in deze economisch onzekere tijden juist behoefte hebben aan méér flexibiliteit. Flexwerkers inzetten via payrolling is dan een goede oplossing. Met payrolling kunnen medewerkers namelijk vijf en een half jaar lang worden ingezet op flexibele basis. Voor flexwerkers is dit ook prettiger. Zij hoeven niet om de twee jaar op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Daarnaast is er nog een wetswijziging die kan leiden tot een grotere vraag naar payrolling. Staatssecretaris Wiebes wil in 2015 de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL) invoeren ter vervanging van de VAR. Voortaan zijn opdrachtgevers medeverantwoordelijk voor het kwalificeren van de arbeidsrelatie tussen zzp’er en opdrachtgever. Zo worden ze belast met méér werk, méér kosten en onzekerheid. Wanneer de Belastingdienst bij controles achteraf oordeelt dat er niet juist gehandeld is, kunnen boetes volgen.

Het inzetten van freelancers via payrolling kan een oplossing zijn voor werkgevers. Met payrolling weet de opdrachtgever vooraf precies hoeveel het kost om een freelancer in te huren. Daarbij loopt de opdrachtgever geen risico’s op naheffingen of boetes. Ook de administratieve last van de BGL vervalt. Met payrolling zijn opdrachtgevers dus minder terughoudend met het inhuren van freelancers, wat het aantal beschikbare opdrachten ten goede komt.

Hoe de economie en de arbeidsmarkt zich precies gaan ontwikkelen in 2015 moet nog blijken. Maar dat de payrollbranche gaat groeien is zo goed als zeker.

Jan Meulendijks
Initiatiefnemer payroll.nl