"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Loonstrook voor veel Nederlanders onbegrijpelijk

7 oktober 2009

Loonstrookjes zijn voor veel Nederlanders onbegrijpelijk. Werknemers weten vaak niet wat zij netto verdienen en 64 procent weet niet hoeveel er van het brutosalaris wordt ingehouden.

Dit blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van NationaleVacaturebank.nl.
Uit het onderzoek onder 583 werkende Nederlanders komt verder naar voren dat 87 procent niet precies weet waar de afdrachten op het loonstrookje voor staan.

Weinig inzicht
Van hen snapt 45 procent de gebruikte termen op het loonstrookje niet en 19 procent denkt dat het ingehouden bedrag iedere maand wisselt. Overigens controleert 22 procent van de werknemers zijn loonstrookje nooit.

Velen kennen eigen netto salaris niet
Florence Schmitt, Nationale Vacaturebank, zegt hierover: “Het is opvallend dat een groot deel van de Nederlanders het eigen nettosalaris niet kent omdat dit het bedrag is waar mensen maandelijks van rond moeten komen. Ondanks de slechte begrijpelijkheid van het loonstrookje, zouden mensen dit toch echt moeten weten om te voorkomen dat ze aan het eind van de maand niet uitkomen.”

Regelmatige controle voor meer begrip
36 procent van de werkende Nederlanders heeft geen idee waar alle afdrachten op het loonstrookje voor staan, toch gaan zij er vanuit dat het klopt. 22 procent van de werknemers controleert zijn loonstrookje nooit. “Om inzicht te hebben in de eigen financiële situatie is het belangrijk om het loonstrookje maandelijks te controleren. Hoe vaker je dit doet, hoe begrijpelijker het wordt.

Taak overheid en werkgevers
“Daarbij werkt de overheid aan het verduidelijken van het loonstrookje. Er is echter al ruim een jaar overheen gegaan tussen het moment dat het kabinet aangaf met een simpeler loonstrookje te komen en het indienen van het wetsvoorstel om dit te bereiken afgelopen Prinsjesdag. Totdat dit er werkelijk van komt kunnen werkgevers hun personeel helpen meer inzicht te krijgen in het loonstrookje”, aldus Schmit.
”Tot dit er werkelijk komt, kunnen werkgevers hun personeel helpen meer inzicht te krijgen in het loonstrookje”, aldus Schmit.

Bron: Nationale Vacaturebank.nl

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.