"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Vakantiewerkers maken te veel uren

6 augustus 2007

Vakantiekrachten werken te veel en te lang. Hierbij wordt de arbeidstijdenwet overtreden. Opvallend is ook dat vakantiekrachten aangeven minder tevreden te zijn over de sfeer op hun werk.

Dit blijkt uit cijfers van de vakantiewerktest van CNV Jongeren. Ruim 7500 vakantiekrachten hebben de test op www.vakantiebaantje.com ingevuld. Hieruit blijkt dat de vakantiekrachten dit jaar erg slecht worden voorgelicht over hun rechten en plichten. Slechts de helft ontvangt een contract of loonstrookje. 60 procent krijgt geen informatie over hun CAO. Bijna een kwart van de jongeren van 13 en 14 jaar werkt langer dan acht uur per dag en dat mag niet, aldus de bond.

Zwaar werk
Een derde van de jongeren onder de 16 jaar doet zwaar werk waaraan risico’s zijn verbonden, zoals zagen en zwaar tillen, of waarbij zij kans lopen op blootstelling aan gevaarlijke stoffen of hitte.

Minder goed dan vorig jaar
Over het algemeen doen bedrijven het minder goed dan vorig jaar. Het gemiddelde zit nu onder een voldoende. Volgende week presenteert de bond de beste vakantiewerkgever van het jaar.

Bron: CNV Jongeren, 6 augustus 2007
Volledige wettekst: Arbeidstijdenwet (Atw) en Arbeidsomstandighedenwet  (Arbowet)

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.