Nog nooit zoveel vacatures in bouw

0
72

Het aantal vacatures in de bouwketen is gestegen tot recordhoogte: 18.900. Vakmensen vinden wordt een steeds grotere uitdaging, zeker gezien de lage werkloosheid in ons land en de aanhoudende groei.

Dit blijkt uit de laatste Monitor Bouwketen van het Economisch Instituut voor de Bouw, dat de conjunctuur beschrijft onder architecten, ingenieursbureaus, bouwbedrijven en installatiebedrijven.

Vier jaar groei
De bouwketen groeit al sinds 2015. In het eerste halfjaar van 2019 was de productietoename met 5% iets lager dan in 2018 (7%), maar dat heeft geen invloed op het optimisme van de ondernemers. Bijna 40% verwacht dat hun omzet ook de komende periode zal toenemen. Gemiddeld hebben bedrijven nu voor 8,3 maanden werk in portefeuille. Onder architecten is dat 5,4 maanden, onder bouwbedrijven maar liefst 9,9 maanden.

EIB: Verwachting van bedrijven over het personeelsbestand 2e kwartaal 2019

Hoogste vacaturegraad ooit
De werkgelegenheid in de bouwketen is sterk toegenomen. Vergeleken met Q1 2018 groeide het aantal banen met 4%. Ondanks de krappe arbeidsmarkt wisten ondernemers toch meer personeel aan te trekken, maar niet voldoende om de groei bij te houden. In Q1 2018 waren er 50 vacatures per duizend banen, een jaar later waren dat er 59. Dit is de hoogste vacaturegraad ooit gemeten in de bouwketen. De grootste uitdaging voor ondernemers blijft dan ook het vinden en binden van goed gekwalificeerd personeel.

De Monitor Bouwketen wordt elk half jaar uitgevoerd in opdracht van Cencobouw, een samenwerkingsverband bestaande uit Bouwend Nederland, BNA, Koninklijke NLingenieurs en Techniek Nederland.

Bron: EIB en Techniek Nederland, 4 juli 2019