Tweede Kamer onderzoekt positie zzp’ers in Mededingingswet

0
104

De vaste commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer gaat de passendheid en houdbaarheid van de Mededingingswet onderzoeken voor zzp’ers.

Zzp’ers worden beschouwd als ondernemers, en mogen daarom geen prijsafspraken maken vanwege het kartelverbod. Sommige zzp’ers kunnen echter niet hun eigen prijzen bepalen. Opdrachtgevers kunnen daardoor zzp’ers tegen elkaar uitspelen.

Verruiming bagatelregeling
De Minister van Economische Zaken en de Autoriteit Concument en Markt lijken niet bereid dit te bekijken. In andere Europese landen mogen zelfstandigen wel prijsafspraken maken. In 2009 heeft de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel aangenomen om de Mededingingswet te versoepelen voor zzp’ers, via een verruiming van de ‘bagatelregeling’ van 5% naar 10% van de relevante markt.

Drie position papers
Drie wetenschappers, een mededingingsjurist, een econoom en een arbeidsmarktdeskundige zullen nu elk een ‘position paper’ schrijven over bovenstaande problematiek, vanuit het perspectief van hun eigen vakgebied. Daarin beantwoorden zij meerdere onderzoeksvragen.

Op basis van deze position papers, en een kabinetsreactie daarop, zal de Tweede Kamer een debat hierover voeren met het kabinet.

Bron: overheid.nl, 8 december 2016