SLUIT MENU

Marktmonitor detacheerders: lagere omzet, meer leegloop, hogere tarieven

Detacheerders zien complexe markt én krimp maar blijven koersvast, zo laat brancheorganisaties VvDN weten.

  • Omzetdaling (per werkbare dag) van 5,2% in Q2 2024 ten opzichte van een jaar eerder
  • Gedetacheerden zonder opdracht (‘leegloop’) gestegen met 14% (Van 5.2% naar 5,9%)
  • Tariefstijging zet ook in het tweede kwartaal van 2024 door (+3,9%)
  • Het percentage medewerkers in vaste dienst stijgt met 12,2% naar bijna 74%Nagenoeg alle vakgebieden krimpen
  • Toekomstverwachting: aanhoudende tekorten op de arbeidsmarkt

Na een periode van groei is de vraag naar gedetacheerden de afgelopen tijd afgenomen. Dit heeft direct invloed op de resultaten van detacheringsbureaus. De omzet per werkbare dag daalde in het tweede kwartaal van 2024 met 5,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Onderliggend zien we dat het aantal gedetacheerden met 8,5% is gedaald. Van hen is het aantal gedetacheerden in vaste dienst (lees: onbepaalde tijd contract) gestegen tot bijna 74%. Aangezien er nog steeds sprake is van een tekort op de arbeidsmarkt blijven detacheerders koersvast en kiezen er bewust voor om personeel aan te nemen, ook al neemt de zogenaamde leegloop met 0.7 procentpunt (van 5,2% naar 5,9%). Ze verwachten op den duur weer een aantrekkende markt. Dit blijkt uit de meest recente MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).

Fred Boevé, bestuurslid van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), benadrukt dat de detacheringsmarkt momenteel onder druk staat. Ondanks tariefstijgingen en een stijging van de gemiddelde omzet per FTE ten opzichte van vorig jaar, zijn er uitdagingen. Geopolitieke spanningen en bewuste terughoudendheid bij bedrijven spelen een rol. Opdrachten worden korter, en de tijd tussen opdrachten langer. Bovendien verleiden organisaties gedetacheerden steeds vaker om in vaste dienst te treden. Nu, maar ook het komend half jaar zal uitdagend zijn voor detacheerdersHoe je het ook wendt of keert het zijn moeilijkere tijden aan het worden.”

Ingewikkelde puzzel

Uit de kwartaalcijfers van VvDN-leden blijkt dat zij anticiperen op betere tijden. Het percentage medewerkers in vaste dienst is van 70,5% naar bijna 74%. De arbeidsmarkt kampt nog steeds met tekorten, wat het opereren in de detacheringsmarkt tot een complexe puzzel maakt. Detacheerders moeten strategische keuzes maken: hoeveel mensen nemen ze vast in dienst en welke tijd tussen opdrachten accepteren ze? Goed en onderscheidend werkgeverschap is cruciaal, waarbij het hebben van goede professionals in vaste dienst de beste garantie biedt voor toekomstig succes. Boeve: “Detacheringsbureaus speuren actief naar interessante opdrachten voor hun detacheringspool. Wanneer een opdracht niet direct aansluit, zetten ze creativiteit in om medewerkers voor te bereiden op de toekomst. De marktuitdagingen vragen om goed werkgeverschap, flexibiliteit en een proactieve aanpak.”

Bijna alle vakgebieden hebben het zwaar

Het afgelopen kwartaal laat nagenoeg elk vakgebied per werkdag een omzetdaling zien. Alleen secretarieel en sociaal domein laten ten opzichte van vorig jaar een plus zien. Medisch en Marketing zijn met -16% en -11% de grootste dalers. Het vakgebied sociaal domein stijgt ook nog met 10%. Dit heeft alles te maken met toenemende complexe maatschappelijke vraagstukken die moet worden opgepakt en uitgevoerd en waarvoor gedetacheerden met de juiste competenties worden aangetrokken.

ICT en Inkoop en Logistiek zitten juist tegen de 10% daling aan. Met name bij eerstgenoemde vakgebied zie je dat echt de rem wordt gezet op grote IT-projecten. Het vakgebied secretarieel stijgt met maar liefst 24%. Echter dit vakgebied heeft maar een beperkte invloed op de totale omzet van de sector.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.