SLUIT MENU

Dalende trend in loonafspraken in mei voortgezet

In mei 2024 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 4,5 procent. De dalende trend die sinds de zomer van 2023 is ingezet, zet zich daarmee door. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht voor mei 2024.

In mei 2024 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 4,5 procent. Dit ligt in lijn met de dalende trend die in de zomer van 2023 is ingezet. De gemiddelde loonafspraak in 2024 is nu 5,5 procent. Dat is nog wel ruim hoger dan in de afgelopen decennia. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht over mei.

In mei zijn 32 cao-akkoorden afgesloten voor 320.000 werknemers. Het aantal mei-cao’s ligt iets lager dan normaal. Het totale aantal in 2024 afgesloten cao’s is juist hoog: meer dan de helft van de cao’s die dit jaar aflopen, is inmiddels vernieuwd.

De sinds vorige zomer langzaam dalende trend in de loonafspraken volgt op de gedaalde inflatie, de iets ruimere arbeidsmarkt en de onzekere economische vooruitzichten. De hoge inflatie in 2022 en begin 2023, in combinatie met stijging van de minimumlonen, zorgde voor hoge loonafspraken. Vooral de achterblijvende groei van de arbeidsproductiviteit maakt volgens AWVN echter duidelijk dat de loonruimte in het bedrijfsleven kleiner is geworden. AWVN pleit voor afspraken die helpen de productiviteit te verhogen zodat er meer loonruimte ontstaat.

Het AWVN-looncijfer geeft aan wat werknemers die onder de betreffende cao’s vallen in de komende 12 maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten. De periodieke cao-cijfers van het CBS kijken terug op de realisatie van de gemaakte cao-afspraken.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *