"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

AWVN: Loonafspraken februari iets hoger, trend blijft dalend

In februari 2024 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 6,4 procent. Dit is iets hoger dan januari, maar de trend blijft dalend. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht over februari.

In februari zijn 30 cao-akkoorden afgesloten voor 180.000 werknemers. Het aantal februari-cao’s ligt iets hoger dan gebruikelijk. Dat het maandgemiddelde in februari iets boven de trend is, komt door een aantal hoog afgesloten cao’s. Het betreft cao’s die al waren afgesloten vóór de inflatie opliep. Als alleen naar de cao’s wordt gekeken die in de afgelopen twee jaar al wel een keer zijn vernieuwd, is de dalende trend nog beter zichtbaar. AWVN houdt wel rekening met nieuwe uitschieters in de dalende trend. Er is nog een aantal cao’s dat voor het laatst vernieuwd is in de periode voordat de inflatie extreem opliep. Als die akkoorden alsnog tot stand komen, kunnen die het maandgemiddelde opnieuw incidenteel opdrijven.

De sinds afgelopen zomer dalende trend in de loonafspraken volgt op de gedaalde inflatie, de iets ruimere arbeidsmarkt en de slechtere economie gedurende het grootste deel van 2023. De hoge inflatie in 2022 en begin 2023, in combinatie met stijging van de minimumlonen, zorgde voor hoge loonafspraken. Zorgelijke economische vooruitzichten maken volgens AWVN duidelijk dat de loonruimte in het bedrijfsleven kleiner wordt.

Het AWVN-looncijfer geeft aan wat werknemers die onder de betreffende cao’s vallen in de komende 12 maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten. De periodieke cao-cijfers van het CBS kijken terug op de realisatie van de gemaakte cao-afspraken.

Analyse

De vanaf begin 2021 oplopende trend in de hoogte van loonafspraken is afgelopen zomer omgebogen in een licht dalende lijn. Het niveau van de loonafspraken was de afgelopen maanden ondanks de dalende trend historisch hoog. De hoogte van de loonafspraken wordt de komende tijd bepaald door ontwikkelingen als verslechterd economisch nieuws, dalende industriële productie, stijging van het aantal faillissementen, maar ook door lagere inflatie en een afnemende krapte op de arbeidsmarkt.

Het cao-seizoen in één oogopslag

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *