"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Loonafspraken in december opnieuw lager

In december 2023 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 6,8 procent. Dat is opnieuw in lijn met de langzaam dalende trend die na de zomer is ingezet. De loonafspraken zijn nog steeds wel veel hoger dan in de afgelopen veertig jaar.

Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht over december. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers.

De gemiddelde loonafspraak in heel 2023 is uitgekomen  op 7,3 procent. Dat is veel hoger dan in de afgelopen decennia. In december werden 38 cao-akkoorden afgesloten voor 300.000 werknemers. Het aantal afgesloten cao’s was normaal voor een decembermaand. De nieuwe loonafspraken kwamen die maand uit op gemiddeld 6,8 procent

AWVN verklaart de sinds afgelopen zomer dalende trend in de loonafspraken uit de gedaalde inflatie en verslechterde economische omstandigheden. De hoge inflatie in 2022 en begin 2023, in combinatie met de stijgende minimumlonen, zorgde voor hoge loonafspraken. De verslechterde economie en een aantal aangekondigde reorganisaties maken duidelijk dat de loonruimte bij bedrijven kleiner wordt.

Het AWVN-looncijfer geeft aan wat werknemers die onder de betreffende cao’s vallen in de komende 12 maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten. De periodieke cao-cijfers van het CBS kijken terug op de realisatie van de gemaakte cao-afspraken.

Kerncijfers

Loonafspraken december, gemiddeld 6,8%
Loonafspraken kalenderjaar 2023, gemiddeld 7,3%
Loonafspraken kalenderjaar 2022, gemiddeld 3,8%
Hoogste maandgemiddelde afgelopen jaren 8,0% in oktober 2023
Laagste maandgemiddelde afgelopen jaren 1,7% in december 2020
Aantal nieuwe cao-akkoorden in december 2023 38
Gemiddeld aantal nieuwe cao-akkoorden in maand december 35
Aantal aflopende cao’s in 2023 437 voor 2,9 miljoen werknemers
Aantal vernieuwde cao’s die in 2023 ingaan 384 voor 2,7 mln. werknemers
Aantal openstaande cao’s op dit moment (expiratie in 2023) 53 voor 140.000 werknemers

 

Analyse

De vanaf begin 2021 oplopende trend in de hoogte van loonafspraken is afgelopen zomer omgebogen in een licht dalende. Het niveau van de loonafspraken was de afgelopen maanden ondanks de dalende trend historisch hoog. De hoogte van de loonafspraken wordt de komende tijd bepaald door ontwikkelingen als verslechterd economisch nieuws, dalende industriële productie, stijging van het aantal faillissementen, maar ook door lagere inflatie en krapte op de arbeidsmarkt.

Het onderliggende patroon in de onderhandelingen volgt een normaal patroon: na gunstige economische berichten volgen, met een vertraging van een jaar of meer, stijgende loonafspraken. Na slechte economische berichten volgen, eveneens vertraagd, lagere afspraken.

Het cao-seizoen in één oogopslag

Het aantal afgesloten akkoorden en gemiddelde afgesproken cao-loonstijging per afsluitmaand (exclusief incidentele loonsverhogingen).

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *