"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Angelique van Hal (Haldu Groep) nieuwe bestuurder NBBU

Angelique van Hal, algemeen directeur van de Haldu Groep, is verkozen tot nieuwe bestuurder van de NBBU. Daartoe werd besloten tijdens de Algemene Ledenvergadering van 21 november 2023.

Van Hal begon ooit op zaterdagen de verloning te regelen van het personeel. Inmiddels is ze opgeklommen tot algemeen directeur. “Na een jaar vroeg Hans van Hal mij om hier fulltime te komen werken. En dan doe je het ineens al twintig jaar,” vertelt ze in haar kennismakingsinterview.

Toen NBBU-directeur Marco Bastian haar vroeg om deel te nemen in het NBBU-bestuur, zette dat Van Hal aan het denken. “Ik heb tijd over die ik op een andere manier kan besteden zodat andere mensen er ook wat aan hebben. Ik heb erover nagedacht en zag het eigenlijk wel zitten,” vertelt ze. Haldu Groep richt zich op vakkrachten in de bouw, techniek en automotive.

Ze hoopt in haar rol als bestuurder het klankbord te kunnen zijn voor het verhaal van arbeidsmigranten. Ze is van mening dat er een te negatief beeld kleeft aan de arbeidsmigrant. Nu denk ik niet dat ik in staat ben dat beeld compleet te veranderen, maar misschien kan ik wel licht schijnen op bedrijven die hun mensen wél op een humane manier huisvesten.”

Ook is zij van mening dat er te weinig ruimte in de cao is voor arbeidsmigranten. “Het is een cultuurverschil. Een Roemeen denkt niet hetzelfde als een Pool en een Pool denkt weer anders dan een Nederlander.” Deze mensen komen niet hierheen om een pensioen op te bouwen, stelt ze. “Dat interesseert ze niks. Als ze hier twee, drie jaar werken gaan ze toch weer terug naar hun land van herkomst omdat ze hopen dat het daar dan beter is. Op het moment dat ze 67 zijn, zijn ze allang weer vergeten dat ze hier ooit een paar jaar pensioen hebben opgebouwd. Dat moet anders.”

Zo is Van Hal ook van mening dat te veel regelgeving te snel verandert en er te weinig wordt nagedacht over de impact van maatregelen. “Op het moment dat de loonsverhogingen en cao-verhogingen zo immens zijn, moeten die doorberekend worden. Dus uiteindelijk gaan we meer betalen voor ons huis, onze goederen en eten. Het wordt een vicieuze cirkel en ik denk dat we moeten oppassen dat we hierin niet doorschieten.”

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.