SLUIT MENU

Payroll-bedrijf ziet kennismigranten als oplossing voor personeelstekort

HR-dienstverlener Payse BV uit Spakenburg en Work4u uit Tblisi hebben de handen ineengeslagen. Door hoogopgeleide kennismigranten van buiten Europa naar Nederland te halen, helpen ze ondernemingen om snel vacatures in te vullen.

Wouter Jacobs en Marco Kaarsmaker van Payse BV startten zeven jaar geleden hun payroll-bedrijf in Spakenburg, als een onderdeel van de Cervo Group. “Wij hebben ons totaal toegelegd op het payroll-gedeelte. Ondernemers die geen eigen HR-afdeling hebben, ondersteunen wij met HR-oplossingen, dus alles wat te maken heeft met personeelszaken. Dat kan bijvoorbeeld met advies of door de ‘HR’ over te nemen, maar het kan ook dat mensen bij ons in dienst komen en voor het betreffende bedrijf gaan werken.”

Personeelstekort oplossen
Eén van die oplossingen om het nijpende personeelstekort op de arbeidsmarkt op te lossen, is het inhuren van de zogenoemde kennismigrant, die in zijn thuisland een hoog opleidingsniveau heeft. ”In beginsel hebben we het dan over niveau hbo+”, legt Kaarsmaker uit.

Kaarsmaker werkte eerder bij Randstad en heeft daar veel ervaring opgedaan met kennismigranten. “Ik adviseerde Philips en Unilever daar al over. De vraag van grote bedrijven voor kennismigranten lag er al, maar ik merkte ook een gebrek aan wetenschap bij kleinere bedrijven. Die kunnen hun kennis immers ook van buiten de EU halen.”

Snel schakelen
“Bedrijven die een vacature hebben, kunnen die bij ons neerleggen. Wij regelen alles met de immigratiedienst, vergunningen en arbeidsovereenkomsten. De betreffende kennismigrant kan aan het werk, zonder dat daar allerlei gekke haken en ogen aan zitten. Dat geldt dus ook voor MKB-bedrijven met een personeelstekort. We zijn een partij die snel kan schakelen, zeker nu ook met Georgië.”

Hoogopgeleide kennismigranten uit Georgië
Edwin Presser van Work4u is bekend in Georgië. Hij heeft er meerdere zaken, zijn vrouw is Georgische. “Mijn vrouw kent er veel mensen. Het blijkt nu dat Georgische opleidingen bijna net zo sterk zijn als de Nederlandse. Veel goed geschoolde mensen zitten thuis door een gebrek aan werk in Georgië of lopen in de supermarkt, terwijl ze bijvoorbeeld hartstikke goede ICT’ers zijn. In Nederland is er grote vraag naar gekwalificeerd personeel en dat kan vanuit Georgië perfect worden ingevuld.”

Openstaande vacatures vullen
“Er is veel behoefte aan kennismigranten in het MKB die openstaande vacatures kunnen opvullen. Zo kwam ik een paar maanden geleden in contact met Payse. Wij zoeken in Georgië naar goed geschoold personeel en zij doen de rest. Bij een opengevallen vacature proberen we die samen in te vullen en daarmee het probleem van de ondernemers op te lossen.”

Marktconform salaris
Vrezen voor hoge kosten hoeven bedrijven of ondernemers niet, volgens de partners. Het salariscriterium ligt in 2023 bij een persoon onder de dertig jaar op 3672 euro bruto per maand, boven de dertig gaat het om 5008 euro bruto. Kaarsmaker: ”Voor ondernemers kan dat belemmerend aanvoelen, maar het is een marktconform salaris en zodoende niet per definitie duurder dan een kandidaat uit Nederland.”

Samenbrengen van mens en werk
“Ons belangrijkste doel is om een persoon aan het werk te helpen. De missie van ons bedrijf is het samenbrengen van mens en werk. Als we één kennismigrant kunnen helpen, doen we het goed en daarmee helpen we ook weer een ondernemer uit de brand.” Jacobs: “Voor bedrijven is er echt heel veel mogelijk. Dat is de mooiste stap, want het betekent dat kennismigranten veel vacatures kunnen invullen op hogere posities.”

Bron: persbericht Payse

Lees ook: Kennismigranten buiten EU interessant voor schaarse arbeidsmarkt

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.