SLUIT MENU

Future of work: flexibiliteit is het toverwoord

De wereld zal niet meer exact teruggaan naar voorheen en dat geldt ook voor de manier waarop we werken. Bedrijven moeten een eigen visie gaan ontwikkelen op de toekomst van werk.

Dat blijkt uit het Future of Work Report van Monsterboard.

Virtuele recruitment en onboarding
Het onderzoek toont positieve vooruitzichten voor het aannemen van personeel in 2021, maar ook een verscheidenheid aan uitdagingen waarmee recruiters dit jaar geconfronteerd worden, waaronder het oplossen van skill gaps en het beheersen van virtuele recruitment- en onboarding. Er gaat ook veel aandacht naar geestelijke gezondheid, diversiteit, gelijkheid en inclusie in wervingsplannen voor 2021.

Positieve wervingsvooruitzichten in 2021
In Nederland is 85% van de werkgevers van plan om in 2021 nieuwe mensen aan te nemen. Ruim de helft is van plan om openstaande posities in te vullen, en bijna een derde verwacht het personeelsbestand van hun bedrijf uit te breiden met nieuwe banen waarvoor andere skills nodig zijn. Alhoewel Nederland er meer dan andere landen van overtuigd is dat de beleidswijzigingen als gevolg van corona van tijdelijke aard zijn, is de verwachting toch dat werken in Nederland niet meer exact hetzelfde zal zijn als voorheen. Veel mensen zullen vaker thuis (willen) werken en de rol van technologie wordt steeds groter. Het MKB is daar wel onzekerder over dan grote bedrijven waarvan de helft verwacht dat beleidsaanpassingen meer kans hebben om permanent te worden.

Beleidswijzingen moeilijk terugdraaien
44% van de HR-professionals geeft aan dat de beleidswijzigingen als gevolg van corona permanent zullen zijn, ongeveer een derde verwacht dat deze van tijdelijke aard zijn, terwijl een vijfde daar twijfels over heeft. Jort Wassenaar, Managing Director Monster Europe: “Het zal lastig worden voor werkgevers om zaken waar we net allemaal aan gewend zijn terug te draaien. Sommige werknemers waarderen het thuiswerken juist en je kunt niet zomaar zeggen: kom maar weer vijf dagen op kantoor werken.”

Angst, hoofdpijn en depressie
Werknemers zijn hoopvol, maar liefst 88% is positief over zijn of haar baanveiligheid, maar er heerst ook angst. Maar liefst 41% van de vrouwelijke werknemers heeft momenteel werkgerelateerde angsten versus 30% van de mannelijke werknemers. Ook hebben veel medewerkers last van hoofdpijn (vrouwen 14% en mannen 10%). Mannen hebben vaker last van depressieve gevoelens en (12%) en psychische problemen (14%) dan vrouwen (respectievelijk 6% en 11%).

De belangrijkste beleidsmaatregelen die HR-professionals het meest zagen veranderen als gevolg van de COVID-19-pandemie zijn:

  • Flexibiliteit op afstand (43%)
  • Aanpasbare werkschema’s (40%)
  • Bijgewerkt gezondheidsbeleid en -protocollen (36%)

In het Future of Work Report peilt Monsterboard het wervingsproces bij werkgevers en kandidaten. Het onderzoek werd uitgevoerd in oktober en november 2020 samen met onderzoeksbureau Dynata. Via een online enquête werden 3.100 HR-betrokkenen ondervraagd in 8 landen. In Nederland werden 300 personen ondervraagd.

Bron: Monsterboard, 2 maart 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.