"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ZZP Nederland: compensatie nodig voor vaste lasten zelfstandigen

Stichting ZZP Nederland waarschuwt dat maatwerk nodig is voor de vaste bedrijfslasten van zelfstandigen. Zonder compensatieregeling zijn kleine ondernemingen ten dode opgeschreven.

ZZP Nederland kreeg veel signalen over het ontbreken van maatwerk in de compensatieregeling voor vaste bedrijfslasten (TVL). Daarom heeft de organisatie deze week een achterbanraadpleging gehouden.

Fatale gevolgen
Daaruit blijkt dat de combinatie van het door de overheid opgelegde werkverbod, en het ontbreken van enige financiële compensatie voor de vaste bedrijfslasten, fatale gevolgen zal hebben als de overheid niet nu ingrijpt.

Compensatieregeling
ZZP Nederland vindt de deze week aangekondigde openstelling van contactberoepen hoopgevend. “Zelfstandigen willen weer aan het werk om zelf voor hun eigen inkomen te zorgen en willen niet afhankelijk zijn van inkomenssteun door de overheid”, zegt voorzitter Frank Alfrink, “maar veel kleine ondernemingen zijn ten dode opgeschreven als er niet snel een compensatieregeling komt voor de vaste lasten in de voorbije periode”.

Brandbrief
In een vandaag verzonden brandbrief aan de bewindslieden EZK, SZW en Financiën pleit stichting ZZP Nederland voor een directe oplossing, die ervoor moet zorgen dat zelfstandige ondernemers perspectief wordt geboden om door te gaan, zodat zij niet in de bijstand terecht komen met alle maatschappelijke gevolgen van dien.

Voorstel veegregeling TVL
ZZP Nederland pleit voor een eenmalige compensatieregeling vaste bedrijfslasten voor zelfstandigen, die in de afgelopen tijd hun beroep niet hebben kunnen uitoefenen en tegelijkertijd buiten de TVL zijn gehouden. “Deze veegregeling moet op eenvoudige wijze en met de grootste spoed worden uitgevoerd door de RVO, zodat de getroffen zelfstandigen direct weer kunnen opstarten met hun onderneming”, aldus Alfrink.

Bron: ZZP Nederland, 25 februari 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.