"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Steeds meer scholieren met bijbaan

In 2018 hadden ruim 236.000 scholieren (15-20 jaar) in het voortgezet onderwijs betaald werk. Daarmee had bijna 50% van deze scholieren een bijbaan. In 2013 was dat nog 42%.

Dat meldt het CBS in de Jeugdmonitor.

Havisten het vaakst
Havisten hebben het vaakst een bijbaan (54%). Daarna volgen vwo’ers (49%) en vmbo’ers (47%). De gemiddelde vmbo-leerling is wel jonger dan de gemiddelde havist of vwo-leerling. Meisjes hebben vaker werk dan jongens, al is dit verschil niet zo groot.

Havisten verdienen het meest
De doorsnee werkende scholier verdient in een jaar ongeveer 1600 euro. Jongens verdienen iets meer dan meisjes. Havisten verdienden doorgaans het meest, ongeveer 1800 euro. Daarna volgen de vwo’ers en vmbo’ers.

Top 5 bijbanen jongeren in het voortgezet onderwijs

Vakkenvuller populairst
Scholieren werken vooral in winkels en de horeca. Zowel jongens (38%) als meisjes (22%) hebben het vaakst een bijbaan als vakkenvuller. Bij meisjes zijn kassamedewerker en verkoper daarna het populairst en bij jongens krantenbezorger en keukenhulp.

Vaak op zaterdag
De meeste werkende scholieren (83%) hebben een baan van minder dan 12 uur per week. Zes op de tien geven aan dat ze wel eens in de avonduren werken (tussen 19.00 uur en middernacht). Jongeren mogen vanaf hun zestiende ’s avonds werken en dan uiterlijk tot 23.00 uur. Bijna acht op de tien scholieren met een baan werken op zaterdag, ruim vijf op de tien werken op zondag.

Bron: CBS, 25 februari 2019

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.