"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Werkgevers gaan vakbondsleden werven

Werkgeversvereniging AWVN gaat de vakbond actief promoten onder nieuwe werknemers, via folders en proeflidmaatschappen.
AWVN
Het is onderdeel van een pakket voorstellen om de arbeidsmarkt en het sociale zekerheidsstelsel te verbouwen. Dit schrijft het FD.

Draagvlak
Volgens algemeen directeur Van de Kraats van AWVN is het in het belang van het bedrijfsleven om een kritische gesprekspartner te hebben, en te voorkomen dat het draagvlak onder de cao wegvalt. Sinds 2012 daalde het aantal vakbondsleden met 200.000.

Verkiezingen
Van de Kraats wil ook experimenteren met alternatieven. Werknemers zouden bijvoorbeeld zelf hun vertegenwoordiging kunnen kiezen via voorverkiezingen.

Zelfstandigenaftrek
Verder wil hij dat zzp’ers zich verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid bij private partijen die niemand mogen weigeren, en dat het makkelijker voor hen wordt om te sparen voor pensioen. In ruil wil hij de zelfstandigenaftrek afschaffen.

Competentiepaspoort
Hij pleit voor een ‘nieuw huis van sociale zekerheid’. Europese bezwaren tegen een minimumtarief voor zzp’ers denkt hij te omzeilen met richtlijnen per sector. Ook stelt hij voor om een ‘competentiepaspoort’ in te voeren, en om een deel van de werkloosheidspremies in te zetten om potentiële werklozen al voor hun ontslag aan ander werk te helpen.

Bron: FD, maandag 1 oktober, AWVN, persbericht

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.