"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uurtarief freelancers 7% gestegen

Het gemiddelde uurtarief van freelancers is gestegen naar gemiddeld €46 per uur, een stijging van 7% vergeleken met 2017. Met name freelancers in de financiële dienstverlening verdienen fors meer: 10%.

Dit blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van ruim 19.000 uitgebrachte offertes.

Schrijvers en vertalers
Freelancers vragen in 2018 gemiddeld €46 per uur. Nagenoeg alle branches laten een stijging zien. Freelance schrijvers en vertalers zitten met €39 per uur onder het gemiddelde.

Groningen hoogste tarief
Regionaal zijn er duidelijke verschillen. Vorig jaar waren freelancers in Drenthe nog de goedkoopste van Nederland, nu heeft Flevoland deze positie overgenomen. In de Randstad ontlopen de tarieven elkaar maar weinig. Groningers pakken net als vorig jaar de koppositie met gemiddeld €54.

Vier jaar
Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl: “Eindelijk profiteren ook freelancers mee van de aantrekkende economie. Sinds vier jaar zien wij weer een behoorlijke stijging van het gemiddelde uurtarief.” Hij verwacht dat deze stijging in 2018 zal doorzetten.

Grote steden
Van de vier grote steden zijn freelancers uit Utrecht het duurst met een uurtarief van gemiddeld €48. Vorig jaar was dit nog €44. Den Haag en Amsterdam zitten op respectievelijk €47 en €44. Rotterdam verliest daarentegen 10% vergeleken met vorig jaar, met een tarief van €41.

De tariefstijging bewijst volgens Goossens dat flexibel werken nog steeds loont. “Opdrachtgevers hebben moeite om vast personeel te vinden, waardoor freelancers weer meer in trek zijn.”

Bron: Hoofdkraan, 28 augustus 2018

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.