"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

AOb: onvoldoende maatregelen lerarentekort

De Algemene Onderwijsbond vindt dat minister Slob meer geld moet vrijmaken om het lerarentekort op te lossen.

Bondsvoorzitter Liesbeth Verheggen noemt de plannen van het kabinet volstrekt onvoldoende.

Rek is eruit
Scholen lossen het tekort op met kunst- en vliegwerk. Kleuterklassen worden verdeeld, onderwijsondersteuners staan voor de groep, en stagiaires draaien zelfstandig een klas. De rek is eruit.

Noodverband
Verheggen: “Een minister die zich zorgen maakt over griep onder leraren, in een land waar griep elk jaar de kop op steekt, heeft echt een probleem. Leraren verleiden meer te gaan werken, klassen nog groter maken, bevoegdheden overdragen aan stagiaires, het lost allemaal niks op, en is niet goed voor de leraren of de kinderen die les krijgen. Het is een illusie om te denken dat leerkrachten die het onderwijs hebben verlaten, terugkeren onder deze omstandigheden. De stress zal alleen maar toenemen, meer uitval, en bij de eerste griepgolf vallen de zorgvuldig geplakte noodverbandjes uit elkaar.”

600 miljoen
Volgens de AOb moet het werk weer aantrekkelijk worden. Daarvoor is het nodig dat leraren beter gaan verdienen en minder stress ervaren. Om de salarissen in het primair onderwijs gelijk te trekken met de salarissen in het voortgezet onderwijs is nog 600 miljoen euro nodig.

De leraren in het basisonderwijs zullen op 12 september, vlak voor Prinsjesdag, staken in Zuid-Holland en Zeeland.

Bron: AOb, 25 augustus 2018

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.