"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

IMF: flexibilisering arbeidsmarkt terugdringen

Het Internationaal Monetair Fonds adviseert Nederland om de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt een halt toe te roepen.

Dit staat in de arbeidsmarktparagraaf van het ‘Mission Concluding Statement’. Dit zijn de voorlopige bevindingen naar aanleiding van het ‘Artikel IV overleg’, dat dit jaar plaatsvond van 9 tot 28 februari.

Meer zelfstandigen
Volgens het IMF heeft de flexibiliteit het economisch herstel bespoedigd, maar heeft het dualisme ook loonmatiging tot gevolg. Steeds meer medewerkers worden zelfstandigen, deels om hoge premies voor pensioen en sociale zekerheid te vermijden.

Loongroei bevorderen
Het arbeidsmarktbeleid zou gericht moeten zijn op het terugdringen van het dualisme en het bevorderen van loongroei. Het IMF is daarom positief over de plannen van het kabinet om ontslagbescherming te versoepelen, de overgang van flex naar vast te bevorderen en de registratie van zelfstandigen te verbeteren.

Het verminderen van belastingvoordelen voor zzp’ers en het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zouden ook hiertoe bijdragen.

Zie ook CPB: Flexibilisering arbeidsmarkt gevolg van overheidsbeleid.

Bron: IMF, 28 februari 2018

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.