"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wiebes ziet nog geen oplossing voor Wet DBA

| Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties | DBA |

Op donderdag 29 juni sprak de Vaste Kamercommissie Financiën over de Wet DBA. Demissionair staatssecretaris Wiebes denkt dat een oplossing voor het arbeidsrecht voor zzp’ers niet zo eenvoudig is als de verkiezingsprogramma’s suggereren.

De Kamer vraagt zich af of de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsovereenkomst wel nodig is. Maar Wiebes wil niet terug naar de VAR-verklaring. Volgens hem was de VAR ‘een draak’, en realiseren zzp’ers meer omzet sinds de afschaffing daarvan.

7000 modelcontracten
De Wet DBA moet schijnzelfstandigheid voorkomen. Modelcontracten bieden opdrachtgevers zekerheid over de arbeidsrelatie. De Belastingdienst rekende op honderd modelcontracten, maar het werden er zevenduizend, waarvan een kwart nog niet is beoordeeld.

Twaalf kwaadwillenden
Controle van de Wet DBA is opgeschort tot er een oplossing is gevonden. Er worden maar twaalf ‘kwaadwillenden’ onderzocht. Volgens de kamerleden Omtzigt (CDA) en Van Weyenberg (D66) strookt dat met het beeld van grootschalige misstanden onder zzp’ers. Maar Asscher vindt het te vroeg om te concluderen dat er geen probleem was. De wet moet eerst worden gehandhaafd.

Van Weyenberg gaf wel toe dat de Kamer zelf een inschattingsfout had gemaakt toen ze instemde met de wet. Volgens hem heeft de wet iets onherstelbaar kapotgemaakt.

Bron: FD, 29 juni 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.