"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Vakcentrales tegen nieuwe vakantiewet

25 juni 2010

Vakcentrales CNV, FNV en MHP zijn tegen het plan van het demissionair kabinet om het opsparen van vakantiedagen te beperken. Nu kunnen de twintig wettelijke vakantiedagen nog vijf jaar opgespaard worden, dat wordt slechts anderhalf jaar.

Aanleiding voor deze maatregel is een uitspraak van het Europese Hof die het verbiedt om onderscheid te maken tussen zieke en niet-zieke werknemers.

Wettelijke verplichting gaat te ver

Het kabinet had wel onderscheid gemaakt voor de opbouw van vakantiedagen van zieke werknemers. In plaats van deze fout te herstellen wordt een andere verslechtering voorgesteld voor alle werknemers, stellen de vakcentrales. Ze vinden het een goede zaak als werknemers regelmatig een vrije dag opnemen, maar met deze wettelijke verplichting voor iedereen, schiet het kabinet door.

Rekening vakantiedagen eenzijdig bij werknemers gelegd

FNV, CNV en MHP hebben grote problemen met het voorstel. Ten eerste is de verjaringstermijn in 2002 juist verlengd van twee naar vijf jaar, zodat werknemers kunnen sparen voor sabbaticals en studieverlof. In de tweede plaats moeten werkgevers het verzoek om vakantie goedkeuren. Als zij door drukte geen toestemming verlenen dan bouwen werknemers na anderhalf jaar geen vakantiedagen meer op. De rekening wordt eenzijdig bij werknemers gelegd, vinden de vakcentrales.

Bron: CNV Dienstenbond, 25 juni 2010

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.