SLUIT MENU

Randstad vult lerarentekort aan met 1000 zij-instromers

10 juni 2009

Randstad Onderwijs wil de grote vraag in het onderwijs naar docenten invullen met bekwame HBO’ers en WO geschoolden die bijvoorbeeld hun baan verloren tijdens de huidige recessie.

Daarvoor wil Randstad Onderwijs duizend professionals uit het bedrijfsleven coachen en begeleiden bij een loopbaan-doorstart als zij-instromer in het onderwijs. De eerste vijftig instromers doorlopen inmiddels de selectie-procedure en kunnen op korte termijn voor de klas worden gezet.

Onderwijs heeft 2.000 onvervulde vacatures
Het tekort aan docenten in het voortgezet onderwijs neemt nog elk jaar toe, enerzijds door vergrijzing maar ook doordat relatief weinig middelbare scholieren kiezen voor een loopbaan als leraar. Volgens sommige schattingen heeft het voortgezet onderwijs een structureel lerarentekort van circa 2 procent, wat overeen zou komen met 2.000 vacatures.

Duizend kandidaten
Randstad Onderwijs verwacht dit jaar zo’n duizend kandidaten, nadat zij door een zware selectie zijn gekomen, te kunnen begeleiden naar een nieuwe loopbaan in het onderwijs, volgens het concept van de Loopbaanversneller Onderwijs. Daarbij bereidt de organisatie kandidaten voor op het werken in het onderwijs. Randstad regelt de opleiding en zorgt voor coaching en begeleiding van deze startende zij-instromers, die als werknemer van Randstad Onderwijs bij onderwijsinstellingen aan de slag gaan.

Vooral HBO’ers melden zich aan
Randstad Onderwijs stelt vast dat het aantal aspirant-zij-instromers op dit moment groeit, doordat in andere sectoren op grote schaal goed opgeleide professionals worden ontslagen. Uit een analyse van de circa 500 aanmeldingen van de laatste maanden blijkt onder meer dat relatief veel jonge vrouwelijke kandidaten zich melden. De mannelijke kandidaten zijn gemiddeld iets ouder. Hoewel in de onderwijssector een voorkeur bestaat voor kandidaten met een universitaire achtergrond, blijken met name HBO’ers zich aan te melden voor zij-instroom.

Merendeel solliciteert vanuit baan – slechts 12% bevoegd
Overigens heeft het merendeel (68 procent) van de kandidaten vanuit een andere baan gesolliciteerd, tegen 20 procent vanuit werkloosheid. Slechts 12 procent van de aanmelders heeft reeds een bevoegdheid om voor de klas te staan. Opvallend is dat zich onder de kandidaten relatief veel freelancers bevinden en dat veel kandidaten tot dusver werkten in de financiële dienstverlening en in de zorg.

Regionale aanpak
Randstad Onderwijs kiest bij het werven en voorlichten van kandidaten voor zij-instroom voor een regionale aanpak. Geschikte kandidaten kunnen snel aan het werk in het onderwijs. Ook is het mogelijk dat geschikte docenten voor een aantal uren per week aan het werk gaan in het onderwijs en deels blijven werken bij hun huidige werkgever. Kandidaten kunnen zich voor de bijeenkomsten aanmelden op www.randstad.nl/onderwijs

Instromende docenten 3 jaar in dienst bij Randstad
Kandidaten die door de selectieprocedure komen, komen bij Randstad Onderwijs in dienst. Zij gaan eerst voor een half jaar aan de slag op basis van een tijdelijk contract. Vervolgens krijgt de kandidaat een tijdelijk contract van een jaar aangeboden, mogelijk gevolgd door een contract van anderhalf jaar. Per saldo zijn geschikte kandidaten zo gedurende drie jaar in dienst bij Randstad Onderwijs.

Over Randstad Onderwijs
Randstad Onderwijs is een specialistische bemiddelingsorganisatie voor het gehele onderwijsveld. De organisatie is ontstaan door samenvoeging van de onderwijsdienstverleners van Randstad en Vedior (De Onderwijs BV), heeft ruime expertise op het gebied van werving en selectie, uitzenden, detacheren en payrollen van onderwijsmedewerkers. Sinds de invoering van de Interimwet Zij-Instroom heeft met name De Onderwijs BV ruim 2.000 zij-instromers in de onderwijssector kunnen plaatsen. De belangrijkste les uit dit proces is dat goede voorbereiding, coaching en begeleiding essentieel is voor succes; deze ervaring wordt nadrukkelijk toegepast in het initiatief voor Loopbaanversneller Onderwijs.

Gerelateerd nieuws
> Economie vraagt om flexibele arbeidsmarkt
> Zorgwerk erkend voor leren in praktijk zorg

Bron: Randstad, 10 juni 2009

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.