"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Loonwijzer – Doe de salaris check!

Loonwijzer, de online salaris check voor recruiters

LoonWijzer presenteert, internationaal vergelijkbaar, de lonen per beroep.

Interview met Paulien Osse, directeur en oprichter van Stichting Loonwijzer, die in ons land en wereldwijd online salarisinformatie voor iedereen beschikbaar stelt.

HelloFlex werkt samen met Loonwijzer. Via de tool HelloFlex Loonwijzer beschikken recruiters over handige basisinformatie over de arbeidsmarkt.

Doe de salaris check!
LoonWijzer bevat informatie over meer dan 1.700 beroepen. Als recruiter kun je met HelloFlex LoonWijzer eenvoudig een check doen op het loon genoemd in een vacature, en het gevraagde loon versus het geboden loon in een bepaalde functie. Daarbij kun je het loon ook vergelijken op werkervaring en gender.

LoonWijzer geeft je inzicht
Loonwijzer biedt coherente arbeidsmarkt informatie. Informatie die makkelijk te begrijpen, toegankelijk, compleet en onafhankelijk is.
HelloFlex LoonWijzer functioneert als online, up-to-date arbeidsmarktbibliotheek voor werknemers, werkgevers, overheden, academici en media. LoonWijzer zorgt voor de nodige arbeidsmarkttransparantie en geeft inzicht.

Achtergrond
De databases van Stichting Loonwijzer – de internationale naam luidt Wageindicator – zijn inmiddels in meer dan 90 landen beschikbaar. En nu ook in HelloFlex.

Stichting Loonwijzer is opgericht op 17 september 2003 in Amsterdam.
In de Raad van Toezicht zitten onder meer Hans Kamps (voormalig voorzitter ABU) en Catelene Passchier (vice-voorzitter FNV).

Loonwijzer en UvA/AIAS
Stichting LoonWijzer werkt voor het onderzoek naar loonverschillen samen met de Universiteit van Amsterdam/AIAS.
Maandelijks ontvangt LoonWijzer bijna 15.000 goede observaties die worden toegevoegd aan de database. AIAS - UvA
Het AIAS, Instituut voor Arbeidstudies van de Universiteit van Amsterdam, ontwikkelt de vragenlijst en doet de interpretatie van de loongegevens.

De samenwerking tussen HelloFlex en LoonWijzer bestaat al enige tijd. De gegevens van de database in HelloFlex CAOWijzer over de cao’s in Nederland zijn beschikbaar gesteld aan Stichting Loonwijzer. Zie Loonwijzer/CAOwijzer

Hoe groot en gedetailleerd is de database?
Loonwijzer.nl werkt volgens het oude internetprincipe: wie online informatie deelt, krijgt online informatie terug,” verklaart Paulien Osse. “Het systeem is ingericht door een internationaal team van wetenschappers, maar wordt ‘gevoed’ door gewone mensen die overal ter wereld online met de stichting hun gegevens delen over hun salaris en hun arbeidsomstandigheden.”

Paulien Osse
Paulien Osse, directeur Loonwijzer / WageIndicator

You Share, We Compare
“Onder het motto ‘You Share. We Compare’ checken mensen in Nederland en internationaal in 92 landen hun loon en vergelijken dat met het gemiddelde dat andere mensen verdienen in dezelfde functie met dezelfde ervaring. Het is gratis op voorwaarde dat ze hun salarisgegevens delen. De komende maanden worden nog 10 nieuwe landen aangesloten op het systeem. Het doel is de informatie in 160 landen beschikbaar te stellen in de betreffende landstaal en in het Engels.”

Paulien heeft Loonwijzer opgezet.
“Rondom het millennium, toen het internettijdperk intrad, heb ik de websites van vakbond FNV online gebracht,” vertelt ze. “Ik merkte hoe groot de informatiebehoefte was van werkenden. Ik vond en vind nog steeds dat iedereen altijd en overal zijn of haar salaris moet kunnen checken en vergelijken. In mijn ogen heeft elk mens daar recht op. Ik besefte dat de hoeveelheid informatie die wij toegankelijk en inzichtelijk konden maken in potentie gigantisch was. Vanaf de eerste dagen werken Loonwijzer en AIAS, het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam daarom samen.

De snelheid waarmee de database is gegroeid in de afgelopen 17 jaren, het bereik en de ‘rijkdom’ aan informatie hadden we niet kunnen vermoeden. Wetenschappelijk onderzoek naar arbeid, arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, beloning, maar ook de kosten van levensonderhoud overal ter wereld, was voor ons de drijfveer om de stichting op te richten.”

Loonwijzer.nl stimuleert transparantie arbeid en loon
“Wij hebben nu informatie over salarissen online in 92 landen, waaronder zelfs Zuid-Soedan en Egypte – de sites functioneren ook in die landen normaal ondanks politieke problemen. Onze informatie is niet alleen goed voor mensen, arm of rijk, die hun salaris checken, maar blijkt ook nuttig voor werkgevers en vakbonden, die dankzij deze informatie sneller hun business op orde krijgen. Met onze informatievoorziening houden wij ons aan de wet- en regelgeving. Daarom ondervinden we vrijwel nergens tegenwerking. Als het erop aankomt wil iedereen gewoon leven, werken, geld verdienen en weten waar hij aan toe is. Daarin verschillen mensen niet, hoe hun cultuur ook is.”

Hoe heeft de database zich ontwikkeld?
“We hebben een ontzettend hecht team van programmeurs, database managers in Nederland en andere landen. Zij zijn allen verbonden aan WageIndicator/Loonwijzer,” vertelt Paulien. “Intussen werken we met teams in 92 landen en er staan nog 10 landen klaar om aan te sluiten binnen een paar maanden. Het systeem werkt, zoals gezegd, ook dankzij de medewerking van talloze ‘gewone’ mensen die willen weten of het gangbaar is wat zij betaald krijgen en die de gegevens over hun loon en arbeidsomstandigheden met ons delen.”

Minimumlonen, arbeidsrecht en kosten van levensonderhoud
“De informatie wordt geanalyseerd door internationale teams van top wetenschappers waarmee de UvA/AIAS en ikzelf vanuit mijn werk voor FNV al contact hadden gelegd.
Zo vind je in India de absolute meesters in de berekening van minimumlonen, omdat India duizenden manieren kent om het minimumloon te berekenen.
In Pakistan vind je de meesters van het arbeidsrecht, omdat Pakistan verhoudingsgewijs de meeste advocaten en arbeidsrechtsexperts heeft ter wereld. Die Pakistaanse wetenschappers leerden wij kennen via onze connecties met Cornell University, Ithaca, USA.
Voor de berekening van ‘living wages’, de kosten van levensonderhoud over ter wereld, zijn we gaan samenwerken met Central European University of Budapest, Universiteit van Bratislava en ons kantoor in Bratislava. Daar zitten vanouds de meesters van financieel wiskundige berekeningen.”

Deal
Waarom wilde Paulien Osse samenwerken met HelloFlex group?
“We hebben allebei profijt van de deal om informatie te delen. En wij werken altijd graag samen met creatieve mensen,” zegt ze.
“Gebruikers van de HelloFlex Loonwijzer dragen bij aan het wereldwijd transparant maken van informatie over arbeid, loon, arbeids- en levensomstandigheden. Want bij elke salarischeck gaat een percentage van de gebruikerskosten naar Stichting Loonwijzer.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Zie informatie over de tool voor recruiters: HelloFlex LoonWijzer.

Binnenkort leest u op FlexNieuws meer over de wereldwijde impact van Stichting Loonwijzer.

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.