Zzp’ers slechtere werk-privébalans, minder burnoutklachten

0
214

Zelfstandigen hebben een slechtere werk-privébalans, maar hebben minder burnoutklachten dan werknemers.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO, onder zzp’ers en werknemers. De verschillen op het gebied van arbeidsomstandigheden, gezondheid en inzetbaarheid zijn in het algemeen klein.

TNO heeft de arbeidsomstandigheden, gezondheid en inzetbaarheid van zzp’ers vergeleken met die van werknemers door de uitkomsten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) 2012 te vergelijken met die van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden onder werknemers (NEA) 2012.

Arbeidsomstandigheden
Enerzijds hebben zzp’ers iets vaker gevaarlijk en fysiek zwaar werk, is de emotionele belasting iets hoger en doen zij moeilijker werk dan werknemers. Anderzijds rapporteren zzp’ers iets minder arbeidsongevallen en een iets lagere werkdruk. Een groot verschil is dat zzp’ers aanzienlijk meer variatie in hun werk hebben maar een slechtere werk-privébalans rapporteren dan werknemers.

Zzp’ers meer tevreden met hun werk en minder burnoutklachten
Wat betreft de gezondheid en inzetbaarheid wijken zzp’ers in positieve zin af van werknemers. Ondanks de hogere disbalans tussen werk en privé zijn zzp’ers in het algemeen meer tevreden met hun werk en ervaren zij aanzienlijk minder burnoutklachten. Ze hebben werk dat beter past bij hun kennis en vaardigheden en denken 4 jaar langer door te kunnen en willen werken dan werknemers.

Bron: TNO, 28 november 2013