Zzp’er verzekert zich vaker zelf

0
162

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp’ers zijn duur. Volgens een artikel in het FD zijn broodfondsen een steeds populairder alternatief: ze zijn laagdrempelig, en worden autonoom bestuurd door kleine groepjes collega-zzp’ers.

Iedereen kent iedere deelnemer bij de voornaam. Alles valt of staat met intimiteit, vertrouwen en sociale controle. Bij ziekte of burnout kan de ‘uitkering’ oplopen tot €2500 per maand.

768 zieken
De coöperatie Broodfondsmakers houdt alle broodfondsen bij. Het afgelopen half jaar is het aantal met 12% gegroeid. Op dit moment zijn het er 257, met in totaal 15,3 miljoen euro aan inleg, van 11.200 deelnemers. Dat is ongeveer 1% van alle zzp’ers. Er is 4,6 miljoen euro uitgekeerd aan 768 zieken.

Sociale controle
Volgens Biba Schoenmaker, medeoprichter van het eerste broodfonds in Nederland, wordt misbruik voorkomen door sociale controle. “Niemand gaat zijn eigen netwerk beschadigen.”

Laag ziekteverzuim
Het ziekteverzuim is met 1,27% erg laag. “De neiging tot roofbouw zit een beetje in de zzp’er”, zegt Margriete Stokkermans, voorzitter van broodfonds Haagse Kakker. Ze moest recent een lid dat een zware operatie had ondergaan overhalen om beroep te doen op het fonds gedurende de revalidatie.

Verzekeraars
De intimiteit van een broodfonds valt lastig te evenaren door grote verzekeraars, erkent het Verbond van Verzekeraars. Slechts 22% van de zzp’ers heeft een polis, en dat percentage daalt. De politiek overweegt een verplichte zzp-verzekering, maar het Verbond is terughoudend. “Je moet geen verplichting opleggen om zzp’ers duurder te maken ten opzichte van werknemers. Een verzekering sluit je af omdat je die nodig hebt.”

Bron: FD, 21 april 2017