Zzp’er heeft vertrouwen in de toekomst

0
71

Zzp’ers hebben vertrouwen in de toekomst. Ze verwachten dit jaar meer winst te maken, meldt ZZP Barometer.

De meerderheid (67 procent) van de zzp’ers verwacht onder andere een hogere omzet en 65 procent verwacht meer winst. Ook denkt de zzp’er om het milieu: zo is 85 procent het eens met de sluiting van kolencentrales en vindt bijna driekwart van de ondervraagden dat alle auto’s vanaf 2030 emissieloos moeten zijn. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1092 ondervraagden.

De zzp’er heeft veel vertrouwen in de Nederlandse Economie komend jaar. Bij slechts 13 procent van alle ondervraagden daalt het vertrouwen, terwijl het vertrouwen voor 18 procent gelijk blijft en bij maar liefst 69 procent stijgt komend jaar, ten opzichte van vorig jaar.

Zie de infographic

Vertrouwen in economie
Dankzij het vertrouwen in de economie, verwacht de zzp’er zelf goede zaken te gaan doen. De meerderheid heeft een positief beeld van de zaken in 2018: de meeste zzp’ers verwachten een lichte of flinke stijging van de omzet en de winst. Ook is de zzp’er zeker niet van plan om zijn tarief te verlagen: slechts 3 procent zal komend jaar een lager tarief hanteren dan afgelopen jaar. 36 procent houdt deze gelijk en maar liefst 60 procent gooit zijn tarief omhoog, aldus het persbericht van ZZP Barometer.

Zzp’er milieubewust
Zzp’er denkt om het milieu: een groot deel vindt het een goed idee dat alle kolencentrales gesloten zullen worden, dat vliegen duurder wordt en dat de milieubelasting op aardgas omhoog gaat. Ook vindt bijna driekwart van de ondervraagden dat vanaf 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos moeten zijn. Iets minder dan de helft daarvan ziet dit zelfs graag eerder gebeuren. Er bestaan wel duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende opleidingsniveau’s op het gebied van milieu.

Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1092 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1.1 miljoen zzp’ers die Nederland kent. (KvK, oktober 2017)

Bron: ZZP Barometer, 23 januari 2018